Kontroverzia okolo výrokov Martiny Šimkovičovej: Ministerstvo kultúry a Inštitút ľudských práv v konflikte

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) sa ocitla v centre kontroverzie po tom, čo Inštitút ľudských práv (IĽP) podal na ňu trestné oznámenie za jej vyjadrenia v rozhovore pre portál topky.sk z 3. júla. Peter Weisenbacher z IĽP a právnik Daniel Grejták obvinili Šimkovičovú z podpory rasizmu a antisemitizmu.

Šimkovičová v rozhovore hovorila o “pretlaku LGBTI” a “vymieraní bielej rasy,” čo podľa IĽP naznačuje, že deti z iných etnických skupín sú neželané. Grejták vyhlásil, že takéto výroky sú neprijateľné a odporujú hodnotám republiky, ktorá by mala byť domovom všetkých občanov bez ohľadu na etnický pôvod.

Ministerstvo kultúry obvinenia odmieta a tvrdí, že Šimkovičová neporušila žiadny zákon. Podľa ministerstva sú obvinenia založené na manipulácii a predstavujú neoprávnený zásah do osobnej integrity ministerky. Ministerstvo zároveň obviňuje mimovládne organizácie z pokusu o umlčanie slobodného prejavu a prenasledovanie ústavných činiteľov.

Táto situácia zdôrazňuje napätie medzi vládnymi predstaviteľmi a mimovládnymi organizáciami v otázkach slobody prejavu a hraníc verejného diskurzu. Konflikt poukazuje na dôležitosť opatrného a zodpovedného vyjadrovania sa verejných činiteľov, ako aj na nevyhnutnosť ochrany ľudských práv a demokratických hodnôt.

redakcia PremiumNews