Krimi novinka nesie názov Nájdem ten kľúč

Dvojica Lars Kepler sa vracia na miesto činu s novým pseudonymom Alex Ahndoril.

Dvojicu píšucu pod pseudonymom Lars Kepler netreba slovenským milovníkov severského krimi vôbec predstavovať. Ich knihy patria medzi najčítanejšie v tomto žánri. Kým Lars Kepler píše naozaj drsné trilery, pseudonymom Alex Ahndoril sa táto dvojica podpisuje pod novú sériu, ktorá by sa dala charakterizovať ako klasická detektívka v štýle Agathy Christie o riešiteľoch hádaniek. Prvá časť vychádza práve teraz pod názvom Nájdem ten kľúč. O slovenský preklad sa postarala Jana Melichárková. 

Ako vznikol pseudonym Lars Kepler dvojica už mnohokrát vysvetľovala. Je spojením typického severského mena Lars, ktorým vzdávajú hold autorovi slávnej trilógie Millenium, Stiegovi Larssonovi a priezviska Kepler, podľa významného nemeckého astrológa Johannesa Keplera. Meno Alex Ahndoril naopak vzniklo z ich reálnych mien. Manželia sa volajú Alexandra a Alexander a ich priezvisko je Ahndoril. 

Anotácia: Záhadná vražda, neznámy páchateľ, šesť podozrivých

Súkromná detektívka Julia Starková dostane nečakanú návštevu. Jej služby vyhľadá jeden z majiteľov úspešnej rodinnej firmy. Deň predtým sa u nich na statku vo Västernorrlande konalo valné zhromaždenie spojené s večerou. Ráno našiel vo svojom telefóne fotografiu zviazaného zakrvaveného muža s vrecom na hlave. Pre výpadky pamäti spôsobené alkoholom si nedokáže spomenúť, odkiaľ fotka pochádza a či je vinníkom on alebo niekto iný. Skôr než sa do prípadu zapojí polícia, najme si Juliu, aby zistila pravdu. Julia požiada o pomoc svojho exmanžela Sidneyho Mendelsona z norrmalmskej polície a v kútiku duše dúfa, že sa dajú znova dokopy. Spoločne vyrazia do lesov na prepychový statok, kde spoznávajú aj ostatných členov rodiny. Čím dlhšie pátrajú, tým je hádanka zamotanejšia. Julia sa musí spoľahnúť na svoj inštinkt, pozorovacie schopnosti a logiku, aby objavila kľúč k záhade. 

Zo švédskeho originálu Jag kommer att hitta nyckeln preložila Jana Melichárková.

Autori o knihe hovoria: https://www.youtube.com/watch?v=Q2bC69P6qS8

Viac o knihe: https://www.bux.sk/knihy/733625-najdem-ten-kluc.html

O autoroch: Alex Ahndoril je pseudonym spisovateľskej dvojice, ktorú tvoria manželia Alexander Ahndoril a Alexandra Coelho Ahndorilová, píšuci aj pod menom Lars Kepler. Alexander sa narodil roku 1967, študoval na univerzite v Štokholme film, náboženstvo a filozofiu. Dnes je jedným z najslávnejších švédskych spisovateľov. Alexandra sa narodila v roku 1966 vo švédsko-portugalskej rodine. Venuje sa literárnej kritike a je autorkou viacerých úspešných románov. Manželia Ahndorilovci majú tri dcéry a žijú v Štokholme.
Vo svete sa predalo viac než 17 miliónov výtlačkov v 60 krajinách. Nájdem ten kľúč je prvá časť plánovanej série o riešiteľoch hádaniek.

Publikácia vychádza vo vydavateľstve IKAR, počet strán 288, MOC 16,90 eur.

PR: Mgr. Lucia Čarná

redakcia PremiumNews