Kultúrna obec vyhlásila celoslovenský Kultúrny štrajk

Vo štvrtok 5. septembra o 11:00 sa pred budovou Propeller na Rázusovom nábreží v Bratislave konala tlačová konferencia, na ktorej zástupkyne a zástupcovia kultúrnej obce oznámili začiatok štrajkovej pohotovosti pod názvom Kultúrny štrajk

Alarmujúci stav, do ktorého sa rezort kultúry dostal pod vedením Martiny Šimkovičovej a Lukáša Machalu, nás núti konať,” vyhlásila Katarína Mišíková, zástupkyňa výboru Kultúrneho štrajku a platformy Otvorená Kultúra!. “Ohlasujeme, že dnešným dňom vstupujeme do štrajkovej pohotovosti.”

Cieľom je vytvorenie solidarizačnej siete naprieč celou kultúrnou sférou na Slovensku a stupňovanie verejného tlaku na politickú reprezentáciu, aby riešila kritickú situáciu v rezorte kultúry. Kultúrny štrajk je spoločným gestom, ktorým kultúrna obec hovorí, že je jednotná, prepojená a spoločnými silami bude brániť likvidácii kultúry.

Na tlačovej konferencii vystúpili: Jana Kovalčíková zo Slovenského národného divadla, rektorka a rektor umeleckých vysokých škôl Bohunka Koklesová a Martin Šmatlák, za študentstvo Ráchel Rimarčíková a Dominik Devečka a za Štrajkový výbor STVR Martin Bednárik.

Štrajkový výbor a zástupcovia a zástupkyne kultúrnej obce formulovali nasledovné dôvody vyhlásenia štrajkovej pohotovosti:

I. Rezort kultúry sa obracia priamo proti ľuďom pracujúcim v kultúre

Na Ministerstve kultúry SR prišlo v ostatných dňoch o prácu vyše 30 vysoko odborne zdatných osôb a boli zrušené tri celé oddelenia. Aj zamestnanectvo ďalších organizácií zriaďovaných Ministerstvom kultúry SR je vystavené hrozbám neočakávaných a neodôvodnených odvolaní a prepúšťania. Vedenie ministerstva svojimi verejnými vyjadreniami očierňuje a dehonestuje konkrétnych ľudí v kultúre a vytvára lživý naratív o vymyslených spôsoboch ich obohacovania sa z verejných zdrojov.

II. Fungujúce zákony nahradil chaos a neistota

Manažérsky nezvládnuté legislatívne zmeny momentálne paralyzujú chod FPU, ohrozujú budúce čerpanie dotácií a v prípade neotvorenia plánovaných výziev spôsobia prerušenie alebo zrušenie činnosti kultúrnych centier a stratu zamestnania ľudí, ktorí v nich pracujú.

III.  Ľudia v kultúre čelia konštantnej finančnej neistote, ktorá sa neustále zhoršuje

Aktuálne vedenie rezortu nerobí žiadne kroky na systémové dofinancovanie sektora, naopak, svojimi krokmi dostáva do finančnej úzkosti čoraz viac kultúrnych pracovníkov a pracovníčok.

Zástupcovia a zástupkyne kultúrnej obce oznámili tieto požiadavky Kultúrneho štrajku: 

Požiadavka 1: 

Žiadame zabezpečenie odborného a kompetentného riadenia rezortu kultúry a bezodkladné zastavenie účelových a deštruktívnych zmien v tomto rezorte, tak, aby bola zabezpečená sloboda vedeckého bádania a umeleckej tvorby a spravodlivé a uspokojujúce podmienky pracujúcich bez priameho alebo nepriameho zastrašovania a vytvárania neslobodného a tvorivosti neprajného pracovného prostredia.

Požiadavka 2: 

Žiadame okamžité zastavenie ideologicky motivovanej cenzúry s ekonomickými dopadmi, ktoré sú  dôsledkami novelizácie Zákona o Audiovizuálnom fonde, Zákona o Fonde na podporu umenia, Zákona o múzeách a galériách a Zákona o Slovenskej televízii a rozhlase. Sloboda prejavu je východiskom umeleckej tvorby, jej obmedzenie je hrubým narušením kvality pracovného prostredia v umení a kultúre.

Požiadavka 3: 

Žiadame okamžitú finančnú stabilizáciu sektora s dôrazom na zlepšenie finančného ohodnotenia pracujúcich a ich sociálneho zabezpečenia, a to naprieč škálou zriaďovaných, nezriaďovaných inštitúcií i jednotlivcov*kýň, či už majú status zamestnancov s zamestnankýň, alebo SZČO. Žiadame, aby boli odmeny za vykonanú prácu v kultúrnych a umeleckých inštitúciách zriaďovaných štátom alebo samosprávami valorizované tak, aby to kompenzovalo mieru vysokej inflácie posledných rokov.

Zároveň žiadame, aby bol v úzkej spolupráci s kultúrnou a umeleckou obcou vypracovaný systém férového odmeňovania pre SZČO pôsobiace v jednotlivých umeleckých odvetviach a aby bol tento systém rešpektovaný a záväzný v dotačných systémoch z verejných zdrojov. Žiadame, aby bolo sociálne zabezpečenie prekarizovaných SZČO v umení a kultúre čiastočne kompenzované z verejných zdrojov, a to napríklad cez vytvorenie statusu kultúrneho pracovníka*čky.

Kultúrna obec vyzvala predsedov koaličných strán, aby prijali zástupcov výboru Kultúrneho štrajku a urýchlene s nimi otvorili rokovania. Apelovali tiež na prezidenta SR Petra Pellegriniho, aby venoval pozornosť problémom v kultúrnom rezorte a zo svojej pozície napomáhal ich riešeniam. 

“My, ľudia z kultúry, umení a kreatívneho priemyslu máme víziu Slovenska, ktoré je slobodné, kultúrne rôznorodé a sebavedomé. Kultúrnym štrajkom si spájame ruky v solidárnom hnutí kultúrnej scény. Podajte nám ruku aj vy, aby sme mohli tvoriť kultúru, ktorá je otvorená všetkým!” uzavrela vyhlásenie výboru Kultúrneho štrajku Katarína Mišíková.

Kultúrny štrajk má vo svojej prvej fáze charakter generálnej štrajkovej pohotovosti kultúrneho sektora, počas ktorej nedochádza k zastaveniu ani prerušeniu práce.

Stupňovanie nátlaku prinesie intervencie do umeleckých produkcií, do predstavení, koncertov, premietaní, čítačiek – produkcia môže byť narušená zvukovým signálom sirény, čítaním požiadaviek štrajku uprostred produkcie či počas času prehliadok v múzeách a galériách, vypnutím svetiel a zvuku na symbolický čas pár sekúnd, a to nielen na javiskách, ale i v galériách či múzeách, v predajniach a podobne.

K dnešnému ránu evidujeme v štrajkovej pohotovosti takmer 1.300 ľudí z viac než 25 miest a obcí Slovenska. V 135 kultúrnych organizáciách štrajkuje minimálne jeden človek. V Slovenskom národnom divadle vstúpilo do štrajkovej pohotovosti takmer 250 ľudí, v Slovenskej národnej galérii 100 ľudí a z 220 zamestnancov a zamestnankýň Ministerstva kultúry SR vstúpilo do štrajkovej pohotovosti 68 ľudí. Počty stále pribúdajú a budeme ich aktualizovať.

Viac informácií o Kultúrnom štrajku nájdete na www.kulturnystrajk.sk

TS: platforma OK

redakcia PremiumNews