Legendárna kólia Lassie zažije od dnešného dňa ďalšie dobrodružstvo. Čo ste o nej nevedeli? 

Príbeh najslávnejšej sučky na svete opäť ožíva. Film Lassie: Nové dobrodružstvo je voľným pokračovaním filmu Lassie sa vracia. Vznikol podľa bestselleru Erica Knighta a v roku 2020 spôsobil svetovú senzáciu. Bol uvedený vo viac ako 140 krajinách a rovnako ako pred osemdesiatimi rokmi, keď bol britský román prvýkrát sfilmovaný, urobil z dlhosrstej kólie skutočnú celebritu. A to nie je jediná podobnosť s pôvodným filmom. Legendárnu sučku si aj tentoraz zahral pes. Volá sa Bandit, ako správna filmová hviezda mal na pľaci kaskadéra a dabléra  a príprava na nakrúcanie mu každý deň zabrala dve hodiny. Okrem toho s ďalšími 15 psami, ktorí sú súčasťou príbehu, čelil oveľa väčším výzvam, než aké riešia bežní psí herci, napríklad chodenie na značku, aportovanie alebo štekanie.

Ani vo filme Lassie: Nové dobrodružstvo, ktorý dnes prichádza do kín, sa dlhosrstá kólia nezaobíde bez svojho dvojnohého parťáka Floriana. Namiesto toho, aby sa vzdal prázdnin s milovanou sučkou a odletel s rodičmi k moru bez nej, radšej strávi leto so svojou tetou, ktorá žije na vidieku spolu so svojimi zverencami, súrodencami Kleou a Henrim, a Jack Russell teriérkou Pippou. Nie je to síce veľká zábava, ale aspoň budú spolu. Čoskoro sa však ukáže, že opak je pravdou! Lassie, Florian a ich noví priatelia sa rozhodne nudiť nebudú. V okolí totiž začnú záhadne miznúť psy a jedného dňa ich štvornohú kamarátku Pippu ukradnú za bieleho dňa z tetinho domu. Okamžite sa začína záchranná misia. A tentoraz bude potrebná najmä odvaha a dôvtip dlhosrstej kólie, pretože prekabátiť dvojicu mimoriadne prefíkaných zlodejov, ktorí stoja za únosom, nebude ľahké. 

„Toto bola ešte väčšia výzva ako prvá epizóda. Scenár sme čítali rok vopred a úzko sme spolupracovali s autorom, ktorý nám vedel povedať, čo funguje, čo nie a ponúknuť alternatívu,“ hovorí Renate Hiltl, ktorá má viac ako 30-ročné skúsenosti s prípravou zvierat na nakrúcanie. Napriek tomu bola pre ňu táto spolupráca výnimočná. „Pre trénera zvierat je príprava Lassie ako pasovanie za rytiera,“ hovorí. Výsledkom je množstvo napínavých akčných scén, pri ktorých má divák pocit, že zvieratá sú géniovia, ktorí sa neboja žiadneho nebezpečenstva a vrhajú sa do riskantných situácií. V skutočnosti sa však scény nakrúcali tak, aby ich štvornohí herci mohli bez problémov predviesť. Vrátane prasiat, ktoré sa tiež objavia pred kamerou.  

Film Lassie: Nové dobrodružstvo je od dnes v kinách a rovnako ako Lassie sa vracia zroku 2020 ho režíroval Hanno Olderdissen. Rolu Floriana si zopakovala vychádzajúca detská hviezda Nico Marischka, z pôvodného obsadenia zostal Justus Dohnányi, ktorý patrí k najžiadanejším nemeckým hercom a vo svojej filmografii má snímky s Georgeom Clooneym, Helen Mirrenovou, Mattom Damonom alebo Cate Blanchettovou. Novými postavami deja sú súrodenci Klea a Henri, ktorých stvárnili štrnásťročná Anna Lucia Gualano a osemročný Pelle Staacken, a približne 30 zvierat.

Bontonfilm pri príležitosti uvedenia snímky Lassie: Nové dobrodružstvo venuje jedno percento z predaja každého lístka na konto preutulky.sk. Organizácia, ktorá mapuje psie útulky na Slovensku, vyberie s Kristínou Kövešovou 26. augusta na Medzinárodný deň psov tie, ktoré sú na tom najhoršie a pomoc potrebujú najviac. „Útulky na Slovensku sú preplnené, často nemajú kapacitu prijať ďalších psov, nemajú ani peniaze na krmivo pre zvieratá, ale najmä na liečbu,“ hovorí ambasádorka projektu Kristína Kövešová a pokračuje: „Potrebujú našu pomoc a ja sľubujem, že sa im budem snažiť aj naďalej pomáhať ako viem. Som si istá, že na Slovensku žije veľmi veľa dobrých ľudí a verím, že to spoločne zvládneme. Ďakujem za všetkých štvornohých,“ dodáva moderátorka a redaktorka markizáckej relácie Reflex.

Čo ste možno o Lassie nevedeli:

• V škótskom dialekte znamená meno Lassie „dievča“.

• Fenomén psej hrdinky sa začal poviedkou spisovateľa Erica Knighta, ktorú zverejnili noviny Saturday Evening Post v roku 1938. K napísaniu príbehu ho inšpirovala jeho vlastná kólia, ktorá vynikala vysokou inteligenciou, rozumela nezvyčajnému počtu slov a reagovala na mnohé pokyny.

• Poviedka vzbudila u čitateľov novín taký ohlas, že si vydavateľstvo Winston zabezpečilo práva na román. Ten vyšiel v roku 1940, rýchlo sa stal bestsellerom a do dnešného dňa bol preložený do 24 jazykov.

• Filmové práva kúpila spoločnosť Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) a zorganizovala casting kólií. Keďže však nenašli to, čo hľadali, oslovili cvičiteľa psov Rudda Weatherwaxa, ktorého ročný pes, kólia Pal, rolu získal. Nakrúcanie filmu, ktorý sa verne držal literárnej predlohy, navštívil v roku 1942 aj sám Eric Knight. Fakt, že Lassie hrá pes, ho pobavil. Spisovateľ sa už celosvetového úspechu filmu nedožil. Zahynul v januári 1943 spolu s ďalšími 33 cestujúcimi pri páde dopravného lietadla v Suriname. Príčina nehody sa nikdy neobjasnila.

• Tréner psov Rudd Weatherwax si vyjednal za svojho psa týždenný poplatok 250 dolárov. V tom čase desaťročná Elizabeth Taylor, ktorá sa vo filme tiež objavila, ale len v štyroch scénach, si zarobila len 100 dolárov týždenne. MGM s ňou následne uzavrela zmluvu na sedem rokov.

• Film „Lassie sa vracia“ nadchol americké publikum natoľko, že nasledovalo päť pokračovaní. Príbehy boli obsahovo veľmi odlišné od pôvodného filmu a postupne urobili z Lassie zdanlivo americký fenomén. Nasledoval televízny seriál „Lassie“, ktorý sa odohrával prevažne v USA a predával sa po celom svete.

• Lassie dostala v roku 1960 svoju hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy. Ak vynecháme fiktívne postavy, ako je žabiak Kermit, vták Buk alebo Godzilla, je spolu s nemeckými ovčiakmi Rin Tin Tinom a Stongheartom jediným zvieraťom, ktoré ju má.

• V roku 2005 bola Lassie ako jediné zviera zaradená magazínom Variety do výberu 100 najvplyvnejších osobností popkultúry a o štyri roky neskôr vydala americká pošta sériu 44-centových známok, ktoré pripomínali 20 jej televíznych úspechov.

PR: Radomír Brhlík

redakcia PremiumNews