Letisko Kuchyňa úspešne otestovalo záchytný systém BAK-12, pripravuje sa na príchod stíhačiek F-16

V stredu, 10. júla 2024, vojenské letisko Kuchyňa úspešne absolvovalo certifikačný test leteckého záchytného systému BAK-12, čo je dôležitým krokom k prijatiu stíhačiek F-16. Na teste sa zúčastnili štátny tajomník Ministerstva obrany SR Martin Vojtašovič a americký veľvyslanec v SR Gautam Rana.

„Letisko v Kuchyni je maximálne pripravené na to, aby sme prijali stíhačky F-16 v plnej miere. Hangáre sú takisto takmer dokončené,“ uviedol štátny tajomník Vojtašovič. Prvé dve stíhačky F-16 by mali pristáť koncom júla, tretia do konca roka. Tieto lietadlá budú umiestnené na letisku Kuchyňa do ukončenia rekonštrukcie letiska Sliač, pričom Slovensko má objednaných celkovo 14 stíhačiek F-16.

Americký veľvyslanec Gautam Rana ocenil rýchlu a efektívnu spoluprácu slovenských a amerických vzdušných síl pri príprave certifikácie. „Oslavujeme ďalší míľnik v našej bezpečnostnej spolupráci,“ povedal Rana, poukazujúc na to, že projekt bol dokončený za deväť mesiacov namiesto obvyklého roka.

Veliteľ Vzdušných síl Ozbrojených síl SR Róbert Tóth vysvetlil, že systém BAK-12 je kľúčovým bezpečnostným prvkom, ktorý umožňuje zastavenie lietadla v núdzových situáciách, keď nie je možné použiť bežné brzdy ani núdzový padák. „BAK-12 je núdzový záchytný lanový systém,“ dodal Tóth.

Úspešné otestovanie systému BAK-12 a pripravenosť letiska Kuchyňa na prijatie stíhačiek F-16 predstavuje významný krok v modernizácii slovenskej obrany a posilnení schopností krajiny v oblasti leteckej bezpečnosti.

redakcia PremiumNews