Lýdia Eckhardt: /P/O prehliadke…

1. Vaše modely vyjadrujú ženskosť, nežnosť, ľahkosť. Nepohrávali ste sa niekedy s myšlienkou vytvorit niečo avantgardné, za hranicou nositeľnosti?

Ja som sa nielen pohrávala, ale v mladosti aj také modely realizovala. Okolie vyjadrilo veľkú pochvalu a ocenenie, ale nikto si tie modely nekúpil. Keby som pokračovala touto cestou, asi by som dnes s Vami tento rozhovor nerobila. Príprava prehliadky vyžaduje veľké investície, či už do materiálov, ale aj samotného ušitia modelov. Aj réžia chodu salónu zhltne nemalé prostriedky. Tak ako pokračovať ďalej, keď všetky financie uviaznu v modeloch v ktorých sú oblečené len výstavné figuríny? Každý si zvolí tú svoju cestu po ktorej sa vyberie, a ja som sa rozhodlaobliekať reálnu ženu.

2. Čo je pre Vás najväčšou inšpáraciou? Predvádzate modely, ktore by Ste si aj vy sami obliekli?

Inšpirácia je všade okolo nás, či už v prírode, vo filme, v reálnom živote, len človek musí byť nastavený ju vnímať. Asi najpodstatnejšia je vnútorná pohoda, šťastie, radosť, a vtedy to prichádza…Pre mňa je to ešte aj konkrétna klientka, splnenie jej potrieb a túžob. Na každú prehliadku sa snažím pripraviť „vyváženú“ kolekciu, abysi v nej vedela vybrať extravagantná, konzervatívna, nohavicová dáma, ale našla tam inšpiráciu aj moja mama. Určite nosím moje modely, aj keď netvrdím, že by som si všetky obliekla. Som výrazne nohavicovo – športový typ a šaty si obliekam výnimočne. Najradšej mám jednofarebné modely a  pre moju pohodu si spájam len dve farby, tretia je už výkričník. Určite sa mi páčia chanelové kostýmy, aj romantické šaty, ktoré sa tešia u nás salóne veľkej obľube – ale nič pre mňa. Keď tvorím, vždy si predstavím určitý typ dámy a snažím sa s ňou stotožniť…

3. Ako je to s tvorbou pre nás, mužov? Pamätám si ešte na Váš obchod s pánskymi odevmi…

Ešte stále v tom pokračujem, ale v rámci nášho salóna v River Parku. Skúsenosť potvrdila, že nie je možné byť na dvoch miestach. Keď príde pán, často ho sprevádza partnerka, a kým sa venujem pánovi, dáma už poškuľuje po dámskych modeloch.

4. Ako dlho trvá príprava tak nádhernej prehliadky, akú sme mali možnosť vidieť aj naposledy v Bratislave? 

Na našich prehliadkach už dlhodobo predstavujeme 80 modelov a tiež jednotlivé kolekcie sú popretkávané hovorenými vstupmi. Každá prehliadka má svoju tému ktorá sa nesie celým večerom. Za tých pár rokov sme sa už stihli zamyslieť na našimi s nami ( DREAM), ocitli sme sa v rozprávke (V ROZPRÁVKE), oslavovali šťastný deň (HAPPY DAY) odpovedali na otázky (PREČO), rozdali darčeky (DARČEK), ale aj hľadali energiu (ENERGIA). A tak kým dievčatá šijú modely, ja okrem navrhovania píšem texty, ktoré následne nahrávam v štúdiu. S prípravou letnej prehliadky začíname už v januári a zaberie to štyri mesiace.

5. Kde plánujete v lete oddychovať a čo /alebo kto/ Vám pri tom nesmie chýbať?

Prvá pomoc po prehliadke, ktorá je spojená s veľkým výdychom, ale aj novým
nádychom, je tu na Slovensku, v kúpeľoch a s knihou v ruke. To mi stačia tri, štyri
dni a môžem pokračovať. Dlhodobo však mojou najväčšou terapiou je cestovanie
a spoznávanie nových krajín. Je to naozaj terapia duše, vyčistenie myšlienok, zamyslenie, ale aj načerpanie novej energie. A tento rok to bude Peru.

Za rozhovor ďakuje PremiumNews a Martin Petráš.