Macron a Scholz vyjadrili podporu ukrajinským útokom na vojenské ciele v Rusku

Francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecký kancelár Olaf Scholz vyjadrili jednoznačnú podporu právu Ukrajiny brániť sa proti vojenským útokom z Ruska. Na spoločnej tlačovej konferencii počas Macronovej návštevy Nemecka zdôraznili potrebu umožniť Ukrajine neutralizovať ruské vojenské základne, z ktorých sú odpaľované rakety na ukrajinské územie.

„Musíme im dovoliť neutralizovať (ruské) vojenské základne, z ktorých sú odpaľované rakety,“ vyhlásil Macron, pričom zdôraznil, že tieto útoky sú vedené priamo z územia Ruska. Hoci nebolo jednoznačne uvedené, či hovoril o použití západných zbraní proti týmto cieľom, jeho slová predstavujú významnú podporu pre ukrajinské obranné operácie.

Nemecký kancelár Scholz tiež potvrdil legitímnosť ukrajinských obranných opatrení v rámci medzinárodného práva. „Ukrajina má podľa medzinárodného práva každú možnosť robiť to, čo robí,“ uviedol Scholz. Dodal, že západné krajiny, ktoré Ukrajine poskytujú vojenskú pomoc, dôkladne preskúmali všetky pravidlá ich použitia v súlade s medzinárodnými normami.

Tieto vyhlásenia odrážajú pevný postoj európskych lídrov k podpore Ukrajiny v jej obrane pred ruskou agresiou a poukazujú na rastúce napätie vo vzťahoch medzi Západom a Ruskom.

Zdroj: agentura AP

redakcia PremiumNews