Maďarsko Podmienečne Zadržiava Finančnú Pomoc Ukrajine

Maďarsko oznámilo, že zadrží platbu vo výške 6,5 miliardy eur z Európskeho mierového fondu pre Ukrajinu, kým Kyjev nepovolí tranzit ropy cez ropovod Družba, prevádzkovaný ruskou spoločnosťou Lukoil. Tento kontroverzný krok ohlásil maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, ktorý zdôraznil, že Maďarsko neustúpi, kým Ukrajina neumožní prepravu ropy.

Podľa Szijjártóa je tranzit ropy kľúčový pre energetickú bezpečnosť Maďarska a Slovenska, ktoré získavajú značnú časť svojej ropy cez tento ropovod. „Jasne som povedal, že kým Ukrajina túto otázku nevyrieši, malo by sa zabudnúť na vyplatenie 6,5 miliardy eur kompenzácie za zbrane z Európskeho mierového fondu,“ uviedol minister. Tento spor poukazuje na zložité energetické vzťahy a politické napätia v regióne, kde sa stretávajú záujmy Európskej únie, Ruska a jeho susedov.

Maďarsko sa odvoláva na asociačnú dohodu medzi EÚ a Ukrajinou, ktorá podľa nich zakazuje Kyjevu úplne alebo čiastočne prerušiť tranzit energetických zdrojov do členských krajín EÚ. Tento prípad predstavuje ďalší dôkaz, že geopolitické otázky okolo energií zostávajú v Európe aktuálnym a citlivým problémom.

Očakáva sa, že situácia bude ďalej eskalovať, kým sa nedosiahne dohoda, ktorá by uspokojila obe strany a zabezpečila stabilné dodávky.

Zdroj: ATV News

redakcia PremiumNews