Maliarka Miroslava Pavúčková: Múzou mi je moja duša

Čáry prišli do Bratislavy. Aj takýto bonmot by sa dal použiť k aktuálne výstave výtvarníčky Miroslavy Pavúčkovej. Miroslava totiž pochádza z obce Čáry na Záhorí a od včera do 13. októbra si kolekciu jej obrazov pod názvom Zhmotnené emócie môžete pozrieť v reštaurácii Sajado Eurovea Galleria.

Námety čerpám zo svojej duše a od srdca a od Boha. Umeleckou múzou je pre mňa moja duša. Taktiež je to božstvo, z ktorého najviac čerpám,“ uviedla pre Slovenku Miroslava Pavúčková, výtvarníčka, ktorá je aktuálne mamou šesťročnej dcérky Johanky a má aj už dve dospelé, samostatné deti. Miroslava nie je vyštudovaná akademická maliarka. K výtvarnému umeniu ju to však ťahalo od detstva. Už ako žiačka kreslila portréty podľa fotografií, a to najmä podobizne detí. K výtvarnej tvorbe sa intenzívne dostala znova až pred šiestimi rokmi, dovtedy sa musela starať o deti a bola zamestnaná „životom“.

Slová kurátorky„Je to súhrn maliarkinej tvorby a väčšinou sú to abstraktné maľby akrylom. Maľba je pre autorku ako meditácia pre iných. Dokáže počuť svoje vlastné psyché a dokáže vnútorne precítiť okolie. Počas tvorby existuje len ona a Božské vedenie,“ povedala na margo Pavúčkovej obrazov kurátorka výstavy Lujza Marečková.

Slová kurátorky

„Je to súhrn maliarkinej tvorby a väčšinou sú to abstraktné maľby akrylom. Maľba je pre autorku ako meditácia pre iných. Dokáže počuť svoje vlastné psyché a dokáže vnútorne precítiť okolie. Počas tvorby existuje len ona a Božské vedenie,“ povedala na margo Pavúčkovej obrazov kurátorka výstavy Lujza Marečková.

Nie je to prvá výstava

Výtvarníčka pochádza z Borského Mikuláša, v súčasnosti však pôsobí a tvorí v dedinke Čáry. Hovorí, že pri práci je jej stimulom aj vážna hudba, ktorá jej umožňuje ponoriť sa do vlastných myšlienok a magického, časom neohraničeného vnímania. Miroslava Pavúčkova už vystavovala na viacerých spoločných i samostatných výstavách vo svojom regióne, ale aj v Česku a Rakúsku.

Spojenie gastro zážitku a umenia

Na slávnostnej vernisáži ako hudobní hostia vystúpili gitarista Henry Tóth, speváčka Marcela Molnárová, ktorá zaujala francúzskymi šansónmi, ale aj piesňami z vlastnej tvorby. Vernisáž otvoril Igor Turuk z Turuk & Art Collective, čo je združenie výtvarníkov moderného umenia.  „Výstava tu bude mesiac, za ten čas má šancu vidieť obrazy až tisíc ľudí. Zároveň si obrazy môžu aj kúpiť,“ uviedla Vlasta Antalová, riaditeľka Galéria Sajado. „Táto galéria je jedinečná jediná v tom, že spája gastro zážitok a umenie. Medzi umelcami je veľký záujem vystavovať práve tu. Dokonca je poradovník výtvarníkov, ktorí  v týchto priestoroch chcú predstaviť svoje obrazy,“ uviedla krstná mama projektu prof. Lucia Kurilovská.

Zdroj: Slovenka