Margaret Atwoodová a jej Slepý vrah ocenený prestížnou cenou

Excelentná rodinná sága o ľudských osudoch, tragédiách, pádoch i vzostupoch. Kniha, ktorá vás prinúti premýšľať, na niektorých miestach sa rozosmejete, aby vás ďalšie pasáže doslova šokovali. Aj taký je Slepý vrah od Margaret Atwoodovej. 

Vyše osemdesiatročná Iris Chaseová, protagonistka tohto rozsiahleho a pozoruhodného románu, spomína na svoj pohnutý život, najmä na tragickú smrť svojej mladšej sestry Laury. 

Desať dní po skončení vojny sa moja sestra Laura zrútila autom z mosta. Opravovali ho: vrazila rovno do výstražnej značky. Auto padalo tridsať metrov do rokliny, lámalo konáre stromov ozdobené novým sviežim lístím, potom sa vznietilo a skotúľalo do plytkej riečky na dne. Dopadlo naň niekoľko kusov mosta. Z Laury zostali iba obhorené zvyšky. Nehodu mi oznámil policajt: auto bolo moje a vypátrali meno majiteľa. Policajt so mnou hovoril úctivo: bezpochyby poznal Richardovo meno. Povedal, že pneumatiky sa mohli zachytiť do koľajníc električky alebo mohli zlyhať brzdy, ale pokladal si za povinnosť informovať ma, že dvaja svedkovia – advokát na dôchodku a bankový pokladník, obaja spoľahliví ľudia –vyhlásili, že nehodu videli na vlastné oči. Tvrdili, že Laura zámerne prudko obrátila auto a vrhla sa z mosta rovnako pokojne, ako keby schádzala z chodníka. Všimli si jej ruky na volante, pretože mala biele rukavičky…

Jej rozprávanie obsiahne takmer celé 20. storočie s mnohými turbulentnými udalosťami, ktoré ovplyvnia osudy všetkých románových postáv, a preplieta sa so strhujúcim sci-fi príbehom o slepom vrahovi, ktorý si počas tajných stretnutí rozprávajú dvaja nemenovaní milenci – manželka bohatého priemyselníka a mladý socialista z opačnej strany spoločenského spektra. 

Román Slepý vrah je prenikavou sondou do života žien ovládaného spoločenskými konvenciami a dobovými predsudkami, autorka zaň dostala Bookerovu cenu.
Publikáciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Margaret Atwoodová je najvýznamnejšia a najznámejšia kanadská spisovateľka, poetka, scenáristka, literárna kritička a feministická aktivistka. Jej diela sú hodnotené ako umelecky precízne – autorka v nich potvrdzuje, že sa vie skvelo vcítiť do zložitej psychiky modernej ženy. 

Napísala viac ako štyridsať kníh, okrem románov aj básne, eseje, knihy pre deti a sci-fi, jej diela boli preložené do vyše dvadsiatich jazykov. Po slovensky vyšli jej romány Nevesta zbojníčka, Vynáranie, Volali ma Grace alebo Pani veštba. Za román Slepý vrah dostala v roku 2000 Bookerovu cenu. Podľa knihy Príbeh služobníčky bol nakrútený úspešný seriál (v roku 2017 ocenený Zlatým glóbusom). Za voľné pokračovanie s názvom Svedectvá dostala tiež Bookerovu cenu.

PR: Mgr. Milan Buno

redakcia PremiumNews