Martin Nikodým sa stal patrónom novej včelnice pri Grandhoteli v Starom Smokovci

Grandhotel v Starom Smokovci dostal k svojmu 120. výročiu originálny darček. Včeliu záhradu s včelími úľmi a dokonca aj izbu dedikovanú včelárovi. 

Prvý veľký tatranský hotel chce aj takto prispieť k obnove tradície chovu včiel vo vysokohorskom prostredí a prinavráteniu pozitívnych vplyvov včelstiev na krajinu. Včelnica Grandhotela Starý Smokovec je jednou z najvyššie položených včelníc na Slovensku – nachádza sa v nadmorskej výške 1025 m n. m. Originálna včelia záhrada plná kvetov vyrástla na streche hotelového wellness tak, aby včely z úľov mali všetko potrebné pre svoj horský život a produkciu medu. Okrem 5 úľov nechýba pred záhradou aj náučný chodník predstavujúci celý koncept a to najzaujímavejšie zo života včiel. „K nám do Vysokých Tatier sa nehodia pravidelné francúzske záhrady. Preto sme sa rozhodli spojiť príjemné s užitočným a namiesto na milimeter presne zastrihnutého trávnika máme svojím životom žijúci kúsok prírody, ktorý viac reprezentuje hory a Tatry. Táto časť prírody je na dohľad naším hosťom a veríme, že ich svojou pestrosťou poteší nielen na pohľad. Vďaka náučnému chodníku a brožúre, ktorú si môžu prelistovať  počas vychutnávania svojho nápoja alebo dezertu na našej terase, sa tak dozvedia veľa zaujímavých informácií,“ uviedol Matej Fujka, riaditeľ Grandhotela Starý Smokovec.  

Včely žijú vo farebných úľoch vymaľovaných ekologickými farbami. Praktické využitie medu si môžu návštevníci vyskúšať v hoteli doslova na vlastnej koži – ochutnať ho môžu počas raňajok, kedy si ho môžu nabrať priamo z plástu, je súčasťou hotelovej kozmetiky, medových masáží a dokonca je aj na predaj – zaujímavosťou sú medy s rôznymi príchuťami ako škorica či lyofilizované maliny.  

Aby toho nebolo málo, v hoteli pribudla v rámci tradície dedikovaných izieb aj izba včelára. Symbolickým patrónom hotelových včielok sa stal moderátor a posledné roky aj včelár Martin Nikodým. „Teším sa a nesmierne si to vážim. Som rád, že môžem byť propagátorom včelárstva. Mne to prišlo pred 7 rokmi do života ako poslanie. Ako konkrétny počin, ktorým by som mohol doslova pomôcť planéte, keď budem chovať včely a prvýkrát bude výsledkom mojej práce niečo hmatateľné. Prajem hosťom, aby si v tejto izbe dobre oddýchli. Aby v nej vnímali tú energiu včiel, aby cítili tú pohodu, ktorú zažívam ja pri včelách,“ prezradil Martin Nikodým. Včelárovu izbu pomohol vyzdobiť svojimi autorskými fotografiami a vlastným včelárskym klobúkom. 

Včelárskej témy sa chopili aj hoteloví cukrári, ktorí vyrobili originálny dezert s názvom včelí úľ. „Tento koláč odporúčam z jednoduchých dôvodov.  Dobre vyzerá  a kombinácia mandlí, amareta a medu, tam jednoducho nemôže dôjsť k chybe,“ doplnil s úsmevom po ochutnávke spokojný Martin, ktorý vzápätí doplnil prianie hotelu k 120. výročiu jeho otvorenia. „Prajem mu vždy spokojných a hlavne veľa hostí, aby sa v ňom cítili aspoň na chvíľočku ako grandi v tomto nádhernom prostredí Tatier.“  

Grandhotel **** Starý Smokovec píše svoju bohatú históriu v srdci Vysokých Tatier pod Slavkovským štítom od roku 1904. Tento prvý veľký tatranský hotel navštívili mnohé významné osobnosti – saský korunný princ Fridrich August, československý prezident Eduard Beneš, britský premiér Harold Wilson, Fidel Castro a mnoho ďalších. Priamo pri hoteli má stanicu pozemná lanovka na Hrebienok, vďaka čomu má hotel skvelú východiskovú polohu k výletom a turistike vo Vysokých Tatrách. 

PR: Marian Gajdoš

redakcia PremiumNews