Minister Taraba podáva trestné oznámenie kvôli dúhovej vlajke so štátnym znakom, pripravuje nový zákon

Minister životného prostredia Tomáš Taraba, nominant Slovenskej národnej strany (SNS), podal trestné oznámenie za hanobenie štátnych symbolov. Dôvodom je vyvesenie dúhovej vlajky so slovenským štátnym znakom na jednej z pouličných lámp na Námestí slobody v Bratislave. Taraba považuje tento čin za hrubé zneuctenie slovenskej štátnej zástavy a ostro ho odsúdil.

“Ak toto nie je hanobenie štátnej zástavy, tak potom tým hanobením nie je asi nič,” uviedol Taraba na sociálnej sieti. Jeho rozhorčenie pramení z presvedčenia, že vyvesenie takejto vlajky na jednom z hlavných námestí v hlavnom meste Slovenska je neprijateľné a neúctivé voči národným symbolom.

Okrem podania trestného oznámenia Taraba oznámil, že v septembri plánuje predložiť do parlamentu nový zákon o štátnych symboloch, ktorý má za cieľ lepšie chrániť a regulovať používanie slovenských národných symbolov. Podčiarkol tiež potrebu vrátiť strategické kultúrne pamiatky späť do vlastníctva štátu, aby sa zabránilo ich zneucteniu zo strany miestnych úradov, ktoré označil za progresívne.

Táto udalosť vyvolala širokú verejnú diskusiu o úcte k štátnym symbolom a o hraniciach medzi slobodou prejavu a ochranou národných hodnôt. Očakáva sa, že pripravovaný zákon prinesie konkrétne opatrenia na riešenie podobných situácií v budúcnosti.

redakcia PremiumNews