MIRO ŽBIRKA MÁ NOVÝ SINGL NORA

S JEHO DOKONČENÍM POMÁHALA UMELÁ INTELIGENGE A PREMIÉRU BUDE MAŤ NA COLOURS OF OSTRAVA


Súhra náhod spojila skupinku ľudí so spoločným záujmom dokončiť doposiaľ nenahrané skladby Mekyho Žbirku (1952 – 2021). Tvorba legendy československej hudby je známa naprieč generáciami. V jeho hudobnej pozostalosti je však ešte mnoho rozpracovaných piesní, ktoré Meky nestihol dokončiť a nahrať. Jednou z nich je pieseň Nora s textom legendárneho slovenského básnika a textára Daniela Heviera. Tú pomohla dokončiť umelá inteligencia.
Singel produkovali David Žbirka a Oliver Torr v spolupráci s firmou FamePlay, ktorá prostredníctvom AI technológie pomohla upraviť a vyčistiť Mekyho spev z pôvodnej demonahrávky. Pri rozhodovaní o tomto projekte pomohla Mekyho rodine jednoduchá a jasná odpoveď od Chatu GPT. „Keď ma oslovili s ponukou spolupráce, zdalo sa mi zaujímavé vyskúšať podobný postup, ktorý nedávno využili pri skladbe Now and Then od The Beatles. Skúsila som osloviť umelú inteligenciu, ktorá mi na otázku, či by mal Miro Žbirka radosť z AI odpovedala:‚Miro Žbirka bol známy svojou otvorenosťou k novým technológiám a inováciám v hudbe. S najväčšou pravdepodobnosťou by mal z AI radosť, najmä ak by prispela k jeho hudobnej tvorbe či zlepšeniu zážitkov pre fanúšikov. AI technológia by mohla pomôcť v produkcii hudby, spravovaní odkazu či vývoji nových spôsobov, ako osloviť a zapojiť poslucháčov,“ povedala o vzniku spolupráce Katka Žbirková. „Produkčne sme sa s Oliverom Torrem držali súčasného zvuku a chceli sme, aby pieseň atmosférou hľadela do budúcnosti, čo vystihuje aj to, za akých okolností sa nahrávka rodila a s akými nástrojmi sme spolu s FamePlay pracovali,“ dodáva David Žbirka.

Pieseň Nora bude na streamovacích platformách od stredy 17.7. 2024 a premiéru aj s diskusiou s jeho tvorcami bude mať na festivale Colours of Ostrava.


YOUTUBE: https://youtu.be/fwB3k7NTfOs?si=8hu1Smnigrax6uRP

PR: Tereza Burdová
redakcia PremiumNews