MONKEY BUSINESS vydávajú prelomový album Když múzy mlčí

Skupina Monkey Business urobila významný krok vo svojej histórii a vydala prvý album v češtine. Pod titulom Když múzy mlčí vychádza v týchto dňoch na CD, LP a digitálnych platformách.

Štyri roky po vydaní svojho posledného štúdiového počinu Freedom on Sale prichádzajú Monkey Business s albumom Když múzy mlčí, naspievaným rýdzo v češtine. České texty napísal za prispenia Romana Holého, Terezy Černochovej a kolegov z JAR Dana Bártu basgitarista Pavel Mrázek: „ Najviac som sa snažil o to, aby som neprehadzoval prízvuky, ako to s obľubou robia českí rapperi. S češtinou žiadny problém nebol a témy som čerpal ako vždy všade okolo seba. Pozerám, čo všetko lieta vo vzduchu a tiež mám rád pestrosť, takže chcem, aby sa piesne dotýkali všetkého možného.“ Jednu pieseň (V tenzi astronaut) opatril textom Bárta spolu s Holým.

A ako sa Tereze Černochovej a Matejovi Ruppertovi spievalo v češtine? „Skvelo. Som nadšená z českej platne. Človek sa vždy posunie dopredu s každým dobre vysloveným a zaspievaným slovom. Roman veľmi lipne na precíznosti, aby bolo všetkému rozumieť. Som šťastná, že sme to zvládli,“ reaguje Tereza a Matěj dodáva: „Čeština je podľa mňa nový svieži vietor do plachiet Monkey Business. Strach som z nej nemal, ale napríklad v pesničke CIAO! CIAO! CIAO! som sa dosť zapotil. Snáď ma len mrzí, že sme nezačali spievať po česky už dávno.“

O hudbu a produkciu albumu sa opäť postaral Roman Holý: „Považujem za malý zázrak, že sa nám aj po toľkých rokoch podarilo vytvoriť pesničky, ktoré nás naozaj bavia a napĺňajú. Teraz musíme len ticho dúfať, že sa album bude páčiť aj našim milovaným fanúšikom a vďaka češtine napríklad osloví aj nejakých nových.“

Skupina prizvala na nahrávanie niekoľko hostí: v piesni Homo Sovietikus spieva Lou Fanánek Hagen a v skladbe CIAO! CIAO! CIAO! Peter Spálený. Ďalej na albume hosťujú vynikajúci muzikanti Ondrej Pivec, Roman Pokorný, Radim Vychopeň a Ashley Slater. Obal inšpirovaný dielom Helmuta Newtona vytvoril Jakub Hebík. Vydanie albumu avizovali dva single sprevádzané klipmi: CIAO! CIAO! CIAO! (réžia Roman Holý) a Dva na kolejích (réžia Vladimír Michálek). Nasledovať budú videá k piesňam Homo Sovietikus, V tenzii astronaut a Príma rozvod.

Album pokrstia na mimoriadnom koncerte na pražskej Občanské plovárně 24. septembra. Do predaja ide iba 500 vstupeniek, za ktoré fanúšikovia dostanú okrem plnohodnotného koncertu aj prístup na hodinovú besedu s kapelou. Každý návštevník navyše pri vchode dostane zlosovateľný lístok do tomboly. Sedem výhercov potom získa osobný darček od členov skupiny a ďalší traja pokrstia album a spoločne s Monkey Business budú odfotení renomovaným fotografom Tonom Stanom. Na mieste si budú môcť kúpiť CD aj LP a nechať si ich rovno podpísať.

Album Když múzy mlčí na digitálnych službách :

 https://WMCZ.lnk.to/KdyzMuzyMlci

Klip CIAO! CIAO! CIAO!: https://youtu.be/rYcwXbFTedY

Klip Dva na kolejích:

https://youtu.be/BAj-DkGTzhg

https://www.instagram.com/monkeybusinesscz/?hl=cs

https://www.facebook.com/monkeybusinessprague

https://vimeo.com/channels/monkeybusiness

PR: Renáta Tomášová

redakcia PremiumNews