Možný Iránsky útok na Izrael: Blinken varuje pred bezprostrednou hrozbou

V posledných dňoch sa situácia na Blízkom východe výrazne vyostrila. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v telefonáte s náprotivkami z krajín G7 upozornil na možnosť iránskeho útoku na Izrael v priebehu nasledujúcich 24 až 48 hodín. Informoval o tom spravodajský portál Axios s odvolaním sa na tri dôveryhodné zdroje.

Podľa Blinkena je iránsky útok nevyhnutný po nedávnom zabití vysoko postavených predstaviteľov militantných skupín Hizballáhu a Hamasu. Blinken vyzval spojencov USA, aby vyvinuli maximálny diplomatický tlak na Irán a jeho spojencov, Hizballáh a Izrael, a apelovali na ich zdržanlivosť. Zdôraznil, že práve diplomatická cesta je najlepším spôsobom, ako zabrániť eskalácii konfliktu do totálnej vojny.

USA síce nepoznajú presný termín útoku, ale varovanie hovorí o možnom začiatku už v pondelok. Blinken pripomenul, že pri iránskom útoku na Izrael z 13. apríla, keď Irán vypustil takmer 350 útočných dronov a rakiet, USA a ich spojenci úspešne zachytili väčšinu z nich. Tentokrát však nie je jasné, akú formu bude mať iránska odveta.

Táto situácia zdôrazňuje potrebu medzinárodného úsilia na zmiernenie napätia a hľadanie mierového riešenia konfliktov na Blízkom východe. V nasledujúcich dňoch bude dôležité sledovať, ako sa situácia vyvinie a aké kroky podniknú svetové mocnosti na zabránenie ďalšej eskalácii násilia.

Zdroj: agentura APP

redakcia PremiumNews