Návrat rozhlasových hier do éteru Rádia Slovensko


Do vysielania Rádia Slovensko sa vracia jedinečný svet rozhlasových hier. Už od 4. augusta každú nedeľu po 19.00 h na poslucháčov čakajú diela slovenskej i svetovej literárnej produkcie, klasika, dobrodružné príbehy a najmä, nezabudnuteľné výkony slovenských hercov. 

Rozhlasové hry sú najreprezentatívnejším žánrom rozhlasovej umeleckej tvorby, pre ktorý sú prioritne vytvorené. Človek sa práve v dnešnej dobe potrebuje zastaviť, stíšiť a počúvať príjemné ľudské hlasy, aby nemal pocit, že je na svete sám. Návratom do programovej ponuky Rádia Slovensko sa rozhlasová hra predstaví širšiemu okruhu poslucháčov. 

v nedeľu 4. augusta o 19.05 h v cykle Rozhlasová hra na nedeľu bude slávny detektív Sherlock Holmes v diele Arthura Conana Doyla riešiť Prípad tajných dokumentov. Poslucháči si v ňom pripomenú majstrovské výkony Dušana Jamricha, Jozefa Šimonoviča a Petra Sklára

Rozhlas sa tak vracia ku svojej podstate. „V čase, keď bola televízia ešte v plienkach, rádio a jeho dramatické programy boli hlavným zdrojom zábavy a kultúrneho vyžitia pre mnohých ľudí. A ešte aj spoločným počúvaním rozhlasová hra rodinu spájala,“ povedal vedúci Odboru slovesného obsahu Slovenského rozhlasu Ladislav Kerata.

Pre mnohých slovenských hercov bola a dodnes aj  je práca na rozhlasových hrách ich srdcová záležitosť. „V každej rodine si spomeniete na príbehy, ktoré vám v rozhlasových prijímačoch odohrávali Karol Machata, Gustáv Valach, Michal Dočolomanský, či nezabudnuteľný Emil Filo,“ uviedol riaditeľ Slovenského rozhlasu Roman Bomboš, ktorý návrat hier na najpočúvanejší rozhlasový okruh Slovenského rozhlasu inicioval. „Rozhlasové hry ponúkajú jedinečný zážitok, kde sa príbeh rozvíja iba cez zvukové stopy, hlas hercov a zvukové efekty. Sú to fascinujúce umelecké diela, ktoré vás vtiahnu do svojho sveta bez potreby vizualizácie. Zároveň sme splnili želania mnohých poslucháčov, ktorí nám roky písali, že by si vedeli opäť predstaviť rozhlasovú hru v našom vysielaní,“ dodáva Bomboš.

Rozhlasová hra na nedeľu bude súčasťou vysielania Rádia Slovensko každú nedeľu po 19.00 h. V auguste si diváci vypočujú aj slovenskú klasiku Martina Kukučína Keď báčik z Chochoľova umrie v podaní Jozefa Kronera, Karola Machatu, Júliusa Pántika, Evy Krížikovej a Samuela Adamčíka. Štefan Kvietik, František Mrvečka, František Dibarbora a Karol Machata budú excelovať v hre Niccola Machiavelliho Mandragora. Hlasy Jozefa Kronera, Viery Bálintovej, Zdeny Grúberovej zaznejú v modernej manželskej dráme B. Björnsona Novomanželia.

PR: Dominika Hovorková Ertelová

redakcia PremiumNews