Nezodpovedné správanie návštevníkov v ZOO Bojnice spôsobilo smrť zvierat

Národná ZOO Bojnice sa potýka s vážnymi problémami kvôli nezodpovednému správaniu niektorých návštevníkov, ktorí kŕmia zvieratá nevhodnými potravinami. Nedávno zomrela hus po konzumácii langoša a daniel musel byť utratený po tom, čo ho návštevníci nakŕmili rezňom, čo mu spôsobilo závažné zdravotné problémy.

Okrem toho, charzy žltohrdlé sú obťažované prstami a konármi, napriek varovným tabuliam. Tieto šelmy, hoci na prvý pohľad vyzerajú milo, môžu byť veľmi nebezpečné a už spôsobili viacero prípadov pohryznutí. Na ochranu návštevníkov bolo preto zhustené pletivo okolo ich výbehov.

Surikaty sú ďalšími obeťami nevhodného kŕmenia. Návštevníci im sypali piškóty a cukríky, čo pre tieto zvieratá predstavuje veľký stres a môže viesť až k smrti. Hovorkyňa ZOO Andrea Klasová upozorňuje, že niektorí návštevníci sa mylne domnievajú, že po zaplatení vstupného môžu v ZOO robiť, čo chcú. Nedávny prípad vandalizmu, keď boli popísané záchody, viedol k zvýšeniu prítomnosti bezpečnostnej služby v areáli ZOO.

Zoologická záhrada vyzýva návštevníkov, aby rešpektovali pravidlá a chránili zvieratá, ktoré sú tam doma. Je nevyhnutné, aby verejnosť pochopila, že nevhodné kŕmenie a rušenie zvierat má vážne následky, a prispela tak k ochrane týchto vzácnych tvorov.

redakcia PremiumNews