Nová jednodňová diaľničná známka: Cena, platnosť a zmeny pre vodičov

Vláda Slovenskej republiky schválila zavedenie novej jednodňovej diaľničnej známky, ktorá bude stáť 5,40 eura. Táto zmena prichádza ako súčasť novely zákona o diaľničnej známke, ktorú pripravilo Ministerstvo dopravy SR a podpísal ju prezident Peter Pellegrini.

Nová jednodňová diaľničná známka bude platiť do 24:00 určeného dňa, čo znamená, že nebude platná 24 hodín od nákupu, ale len do konca kalendárneho dňa, na ktorý bola zakúpená. Vodiči ju budú môcť využiť od 1. augusta tohto roku.

Zavedenie jednodňovej známky prináša aj ďalšie zmeny. Súčasná ročná diaľničná známka skončí svoju platnosť, keďže vedľa 365-dňovej známky stratila svoje opodstatnenie. Ročná diaľničná známka uhradená na kalendárny rok 2024 však bude platná až do 31. januára 2025. Motoristi budú naďalej môcť využívať aj 30-dňové a 10-dňové diaľničné známky.

Tento krok má za cieľ poskytnúť vodičom väčšiu flexibilitu a možnosť lepšieho plánovania svojich ciest. Nová jednodňová známka je očakávanou novinkou, ktorá zohľadňuje potreby motoristov na krátkodobé využitie diaľnic bez nutnosti kupovať dlhodobé známky.

redakcia PremiumNews