Nová výstava venovaná príbehom pacientov s rakovinou krvi 

Pacienti s rakovinou krvi predstavili novú výstavu umeleckých diel, ktoré odzrkadľujú ich životné príbehy v netradičnom svetle. Výstava s názvom Odhalení nadväzuje na publikáciu a putovnú výstavu fotografií troch odvážnych pacientov, ktorí sa vďaka včasnej diagnostike a kvalitnej liečbe vrátili späť do bežného života. Riaditeľka polikliniky, technológ a bývala učiteľka vážnej hudby sa stali inšpiráciami nielen pre ďalších pacientov, ale aj umelcov a nové umelecké stvárnenia. 

Diela boli oficiálne predstavené na slávnostnej vernisáži v Galérii Umelka, kde budú dostupné verejnosti do 12. septembra 2024. Cieľom výstavy je zvyšovať povedomie o hemato-onkologických ochoreniach a upozorňovať na potrebu investícii do kvalitnej starostlivosti a modernej liečby na Slovensku. 

Mnohopočetný myelóm – dnes už liečiteľné ochorenie

Pod pojmom rakovina krvi sa skrýva viac ako 140 typov rôznych nádorových ochorení, vrátane mnohopočetného myelómu, ktorý je 2. najčastejším hemato-onkologickým ochorením. Medzi najčastejšie príznaky tohto ochorenia patria bolesti kostí, často v oblasti chrbtice, chudokrvnosť, problémy s obličkami, nechutenstvo, únava, dýchavičnosť či opakované infekcie. Odborníci však v posledných rokoch hovoria o zásadných posunoch v liečbe tohto ochorenia, ako aj celkového prežívania pacientov. S týmto ochorením majú skúsenosť aj hlavné tváre výstavy.

Príbehy pacientov v umeleckom prevedení 

Príbehy Zuzany, Juraja a Milady sa stali inšpiráciou aj pre umelcov, ktorí sa rozhodli prerozprávať a nahliadnuť na ich osudy cez svoje umenie. Podľa organizátorov výstavy, Slovenskej myelómovej spoločnosti, vystavené diela majú za cieľ odzrkadliť silu, jedinečnosť, pozitivitu a odhodlanie týchto ľudí, no zároveň predstaviť aj skutočné tváre a hodnoty, ktoré sa skrývajú za investíciami do slovenského zdravotníctva. 

Výstava umeleckých diel s názvom Odhalení je súčasťou dlhoročného projektu Odhaľme rakovinu krvi, ktorý pravidelne, od roku 2017, otvára diskusiu o hodnote starostlivosti a zlepšovaní kvality života pacientov s hemato-onkologickými ochoreniami na Slovensku. 

PR: Kristína Veselá

Martin Petráš

redakcia PremiumNews