Nové pravidlá pre slovenské diaľnice: Bezplatné úseky a jednodňová diaľničná známka

Od 1. augusta 2024 slovenskí motoristi zaznamenajú významné zmeny v systéme diaľničných poplatkov. Ministerstvo dopravy SR, pod vedením ministra Jozefa Ráža, zaviedlo niekoľko noviniek, ktoré majú uľahčiť dopravu a prispieť k zlepšeniu životného prostredia.

Jednou z hlavných noviniek je zavedenie jednodňovej diaľničnej známky. Tento krok poskytuje vodičom väčšiu flexibilitu pri plánovaní ciest, najmä pre tých, ktorí potrebujú použiť diaľnicu len občasne alebo na krátky čas.

Ďalším významným opatrením je vyňatie niektorých diaľničných úsekov z povinnosti platiť diaľničnú známku. Medzi takéto úseky patria obchvaty veľkých miest ako Bratislava, Nitra, Košice, Prešov, Poprad, Čadca a Žilina. Konkrétne, na Záhorí sa to týka úseku D2 od Lamača po križovatku Stupava/Záhorská Bystrica. Celkovo ide o približne 200 kilometrov diaľnic, ktoré môžu motoristi využívať bezplatne.

Tieto opatrenia sú ústretovým krokom nielen voči vodičom, ale aj obyvateľom týchto miest. Umožňujú efektívnejší presun tranzitnej dopravy mimo hustejšie obývané oblasti, čím prispievajú k znižovaniu dopravného zaťaženia a znečistenia ovzdušia.

Motoristi sú vyzývaní sledovať dopravné značky, ktoré jasne označujú začiatok a koniec úsekov, na ktorých nie je potrebná diaľničná známka. Tieto zmeny predstavujú dôležitý krok smerom k udržateľnejšej a komfortnejšej doprave na Slovensku.

redakcia PremiumNews