Nové zvýšenie dávok v hmotnej núdzi od januára 2025

Od 1. januára 2025 sa na Slovensku opäť zvýšia dávky v hmotnej núdzi. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR pripravilo nové opatrenie, ktoré upravuje sumy dávok a príspevkov, aby lepšie zodpovedali aktuálnym životným podmienkam.

Podľa návrhu sa dávky v hmotnej núdzi pre jednotlivca zvýšia na 86,50 eur. Jednotlivec s dieťaťom alebo s najviac štyrmi deťmi bude dostávať 164,50 eur, pričom dvojica bez detí dostane 150,30 eur a dvojica s dieťaťom alebo s najviac štyrmi deťmi 224,90 eur. Ľudia s viac ako štyrmi deťmi sa môžu tešiť na dávky vo výške až 303,20 eur, v závislosti od počtu členov domácnosti.

Okrem toho sa zvýšia aj príspevky na bývanie, ochranný a aktivačný príspevok, a príspevok na nezaopatrené dieťa. Napríklad, príspevok na bývanie pre domácnosť s jedným členom bude 97 eur, pričom pre domácnosť s piatimi a viac členmi dosiahne až 297,40 eur.

Tento krok má za cieľ zlepšiť finančnú situáciu tých najzraniteľnejších občanov a poskytnúť im väčšiu podporu v čase ekonomických ťažkostí.

redakcia PremiumNews