Novela Trestného zákona: Ochrana finančných záujmov EÚ na Slovensku

Dňa 16. júla poslanci slovenského parlamentu schválili novelu Trestného zákona, ktorá prináša významné zmeny v oblasti ochrany finančných záujmov Európskej únie (EÚ). Prezident Peter Pellegrini následne podpísal túto novelu, čím ju formálne uviedol do platnosti.

Hlavným cieľom tejto legislatívnej úpravy je zosúladenie slovenských zákonov s požiadavkami Európskej únie na ochranu jej rozpočtu, ktorý zahŕňa príjmy, výdavky a aktíva spravované alebo kontrolované EÚ. Zákon prísnejšie trestá činy poškodzujúce tieto záujmy, zavádza povinnosť uplatňovať tresty odňatia slobody v prípadoch, kde horná hranica trestnej sadzby presahuje šesť rokov.

Zásadným aspektom novely je úprava postihov za korupčné správanie, kde páchateľom hrozí trest odňatia slobody od šiestich mesiacov do štyroch rokov, ak poskytnú verejnému činiteľovi alebo inej osobe nenáležitú výhodu vo veľkom rozsahu. Táto zmena reaguje na potrebu zvýšenia transparentnosti a zodpovednosti vo verejnom sektore.

Novela tiež prináša úpravu premlčacích dôb, čím zabezpečuje, že staršie prípady poškodzovania finančných záujmov EÚ nebudú uniknúť spravodlivosti vďaka premlčaniu, čo je v súlade s judikatúrou Súdneho dvora EÚ.

Týmto krokom sa Slovensko zaväzuje posilniť integritu finančného systému a zodpovednosť pri spravovaní prostriedkov EÚ, čím prispeje k budovaniu dôvery v rámci európskeho spoločenstva. Novela nadobudne účinnosť dňom vyhlásenia v Zbierke zákonov.

redakcia PremiumNews