Nový zákon v Maďarsku ohrozuje tisíce ukrajinských utečencov!

V Maďarsku vstúpil do platnosti nový zákon, ktorý zásadne obmedzuje štátnu podporu pre ukrajinských utečencov. Legislatíva, ktorá bola zavedená 20. augusta 2024, upravuje podmienky pomoci tak, že sa vzťahuje len na utečencov z oblastí Ukrajiny priamo zasiahnutých vojnovým konfliktom. Tým, ktorí pochádzajú z iných častí krajiny, hrozí, že prídu o bezplatné ubytovanie a mesačné finančné príspevky, čo môže viesť k ich nútenému odchodu z krajiny alebo k životu na ulici.

Podľa odhadov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov by mohlo o podporu prísť 2- až 3-tisíc ľudí z celkových 31-tisíc Ukrajincov, ktorí v Maďarsku našli útočisko. Najviac ohrození sú členovia rómskej komunity zo Zakarpatskej oblasti, ktorí sú častokrát držiteľmi dvojakého občianstva. Tým, že v niektorých európskych krajinách im bola pomoc odmietnutá kvôli ich maďarskému občianstvu, ich postavenie je ešte zložitejšie.

Maďarská vláda plánuje mesačne aktualizovať zoznam regiónov, na ktoré sa zákon vzťahuje, čo vyvoláva obavy z neistoty a ďalších obmedzení. Ľudskoprávne organizácie varujú, že zákon môže ešte viac zhoršiť situáciu najzraniteľnejších utečencov, ktorí nemajú kam ísť a nemôžu sa vrátiť do svojej vojnou zničenej krajiny.

Tento zákon je vnímaný ako kontroverzný krok, ktorý pridáva na napätí medzi humanitárnymi organizáciami a maďarskou vládou. Očakáva sa, že jeho vplyv na tisíce životov bude ešte dlho rezonovať.

redakcia PremiumNews