O mesiac vstúpi do kín príbeh o láske, ktorá nepozná hranice.

Tvorcovia snímky Ema a smrtihlav s Alexandrou Borbélyovou a Milanom Ondríkom získali počas víkendu v Srbsku cenu za najlepší scenár a predstavujú oficiálny trailer filmu.

Po svetovej premiére na Medzinárodnom filmovom festivale Karlove Vary mieri dráma režisérky Ivety Grófovej do Piešťan. Počas slávnostného otváracieho ceremoniálu otvorí v exkluzívnej premiére v utorok, 10. septembra 2024, devätnásty ročník MFF Cinematik. Novinka z producentskej dielne Zuzany Mistríkovej (PubRes) nakrútená podľa rovnomennej novely Petra Krištúfka následne vstúpi do slovenských kín 26. septembra 2024. „Príbeh krajčírky Mariky odohrávajúci sa v časoch silnejúceho nacionalizmu je skutočne výnimočný a chytá za srdce. Mal by ho vidieť každý Slovák i Maďar…“ hovorí predstaviteľka hlavnej postavy Alexandra Borbély.

Ešte pred oficiálnym domácim uvedením získali Iveta Grófová a Peter Krištúfek pre film Ema a smrtihlav prvú cenu. Ocenenie Najlepší scenár im v nedeľu večer udelila medzinárodná porota na siedmom ročníku Dunav Film Fest 2024 v Srbsku. O víťazoch rozhodovala z výberu ôsmich súťažných filmov. „Za toto ocenenie sme veľmi vďační. Je pre nás dôkazom, že téma nášho filmu – či sa dokážeme zachovať správne aj za tých najťažších okolností – je dôležitá a podstatná aj dnes. Ďakujem aj za Petra Krištúfka, ktorý nás pred pár rokmi opustil. Bol by šťastný. Ďakujeme,“ hovorí režisérka.

Dej filmu Ema a smrtihlav sa odohráva v roku 1942. Vojnový slovenský štát stavia svoju identitu na nenávisti voči menšinám – „Čech, Maďar, Žid, všetko treba biť!“. Po vyhnaní Čechov odchádzajú prvé židovské transporty. Narastajúci nacionalizmus postihne aj maďarskú vdovu Mariku, ktorá príde o prácu v arizovanom krajčírskom salóne Ester Holanovej (Táňa Pauhofová) v centre Bratislavy. Do Biskupíc pri Dunaji (dnes Podunajské Biskupice) prichádzajú gardisti s jasným poslaním: „Zasiať slovenskú krv v tomto Maďarmi obývanom kúte slovenského pohraničia!“. Marika sa snaží vzhľadom na svoj pôvod a skutočnosť, že ukrýva židovského chlapca Šimona (Nico Klimek), zostať v úzadí. Napriek tomu sa ocitne v centre pozornosti dvoch mužov. Nemeckého nacistického dôstojníka (Alexander E. Fennon) a slovenského kapitána Hlinkovej gardy Dušana (Milan Ondrík). 

„Slovensko-maďarský pôvod herečky Alexandry Borbélyovej bol pre autenticitu príbehu veľmi dôležitý, rovnako ako slovenský pôvod Milana Ondríka, český Nica Klimeka i nemecký Alexandra E. Fennona,“ hovorí Iveta Grófová. „Navzájom sa ovplyvňujú a smerujú k silnej katarzii. V tomto vzťahovom trojuholníku sa mieša široká škála ľudských emócií. Strach, nenávisť, vášeň, túžba, ale i láska. A zdá sa, že práve tá má najväčšiu silu a nepozná hranice…“ dodáva oceňovaná filmová režisérka.

Film Ema a smrtihlav, ktorý je inšpirovaný skutočnými udalosťami, uvedie do kín distribučná spoločnosť Magic Box Slovakia 26. septembra 2024.

Herecké obsadenie

Alexandra Borbély (SK/HU), Nico Klimek (CZ), Milan Ondrík (SK), Alexander E. Fennon (DE)

Dénes Ujlaki (HU), Lili Monori (HU), József S. Kovács (HU), Krištof Tobiás Zachar (SK)

Florentin Groll (AT), Éva Bandor (SK), Táňa Pauhofová (SK), László Mátray (HU) 

a ďalší

Hlavní tvorcovia filmu

scenár: Peter Krištúfek, Iveta Grófová

réžia: Iveta Grófová

kamera: Martin Štrba

strih: Martin Malo

dramaturgia: Zuzana Liová 

scénografia: Tomáš Svoboda, Miriam Struhárová 

kostýmy: Katarína Štrbová Bieliková

masky: Andrea Štrbová, Tomáš Richter, Ivo Strangmüller, Alica Dvorská, Viktor Nagy

hudba: Matej Hlaváč

zvuk: Tobiáš Potočný, Matej Hlaváč

vizuálne efekty: Tibor Meliš, Tomáš Srovnal

producenti: Zuzana Mistríková, Ondřej Trojan

koproducenti: Sára László, Marcell Gerő, Miloslav Glac 

Film vznikol v produkcii

PubRes (SK)

Total HelpArt T.H.A. (CZ)

Koproducenti

Campfilm (HU)

Slovenská televízia a rozhlas (SK) 

Miloslav Glac (DE)

Česká televize (CZ)

Vznik filmu podporili

EURIMAGES

Audiovizuálny fond

Fond na podporu kultúry národnostných menšín 

Nadácia MOL

Státní fond na podporu kinematografie 

Maďarský systém investičnej podpory 

Trnavský samosprávny kraj

Medznárodná distribúcia filmu

REASON8 Films (UK)

Slovenská distribúcia filmu

Magic Box Slovakia

PR: Radomír Brhlík

redakcia PremiumNews