Odvolanie Mateja Drličku z postu generálneho riaditeľa SND

Ministerka kultúry SR, Martina Šimkovičová, odvolala Mateja Drličku z funkcie generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla (SND). Drlička, ktorý pôsobil v tejto pozícii od roku 2021, sa môže pochváliť dvadsiatimi rokmi skúseností v oblasti umeleckého manažmentu.

Drlička sa v priebehu svojej kariéry vyznamenal nielen svojou prácou v SND, ale aj medzinárodným uznaním. Nedávno získal prestížne vyznamenanie Rytier Rádu umenia a literatúry od francúzskeho ministerstva kultúry. Toto ocenenie, ktoré mu bolo udelené francúzskou ambasádou, reflektuje jeho významný prínos pre kultúru a umenie na Slovensku aj v medzinárodnom kontexte.

Aj napriek tomuto uznaniu sa Ministerstvo kultúry SR rozhodlo Drličku odvolať. Dôvody tohto rozhodnutia zatiaľ neboli oficiálne zverejnené, čo vyvoláva rôzne špekulácie a otázky v umeleckých a kultúrnych kruhoch.

SND, pod vedením Mateja Drličku, zažilo obdobie inovatívnych inscenácií a zvýšeného medzinárodného povedomia. Jeho odchod tak predstavuje významný moment pre budúcnosť tejto inštitúcie. Umelecká obec aj verejnosť teraz očakávajú, kto bude jeho nástupcom a akým smerom sa bude Slovenské národné divadlo uberať v nasledujúcich rokoch.

Drličkovo odvolanie tak zostáva témou, ktorá rezonuje v slovenskom kultúrnom prostredí, a ďalší vývoj bude nepochybne ostro sledovaný.

redakcia PremiumNews