Orbánova mierová misia rozdelila Európsku úniu: Kritici varujú pred podkopávaním jednoty

Maďarský premiér Viktor Orbán nedávno zverejnil list adresovaný lídrom Európskej únie, ktorým prezentoval svoje dojmy z návštev Moskvy a Pekingu. Orbán, ktorý sa vydal na túto samovyhlásenú „mierovú misiu“ bez predchádzajúcej konzultácie s európskymi partnermi, sa stretol s ruským prezidentom Vladimírom Putinom a čínskym lídrom Si Ťin-pchingom. Jeho kroky vyvolali vlnu kritiky zo strany EÚ.

List, zaslaný predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi, obsahuje 10 bodov, v ktorých Orbán tvrdí, že ani Putin, ani ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nebudú iniciovať ukončenie vojny bez výraznej vonkajšej účasti. Podľa Orbána je EÚ spolu so Spojenými štátmi a Čínou jednou z mála globálnych mocností schopných ovplyvniť vývoj konfliktu. Vyzýva EÚ, aby sa rozišla s USA v ich „provojnovom“ postoji a aby sa snažila o nastolenie prímeria.

Orbánove kroky prichádzajú v čase napätých vzťahov medzi Maďarskom a ostatnými členmi EÚ. Maďarsko opakovane kritizovalo sankcie voči Rusku a podporilo politiky, ktoré sú v rozpore s jednotnou líniou EÚ. Lídri EÚ obvinili Orbána z podkopávania jednoty a z vytvárania falošného dojmu, že zastupuje celý blok.

Táto situácia odhaľuje hlboké rozpory v prístupe k riešeniu ruskej invázie na Ukrajine a stavia Orbána do pozície kontroverzného hráča na európskej politickej scéne. Zostáva otázne, ako bude EÚ reagovať na Orbánovu výzvu k zmene kurzu a či jeho „mierová misia“ prinesie skutočný prínos k ukončeniu konfliktu.

redakcia PremiumNews