PACIENTI SI PO VLÁDNEJ KONSOLIDÁCII PRIPLATIA AJ ZA ZDRAVOTNÍCKE POMÔCKY

Pacienti, ktorí si už dnes dokupovali vybrané zdravotnícke pomôcky z vlastných zdrojov budú musieť po vládnej konsolidácii verejných financií načrieť ešte hlbšie do vrecka. Na vybrané zdravotnícke pomôcky sa totiž od januára podľa vládneho návrhu zákona má vzťahovať až 23 % DPH. Dodávatelia zdravotníckych pomôcok upozorňujú na to, že takýto krok ešte viac zaťaží sociálne najcitlivejšiu skupinu obyvateľov. Zvýšenie cien sa bude vzťahovať aj na zdravotnícke pomôcky, ktoré sú v úhradovom systéme a v súčasnej dobe sú zaradené do 20 % sadzby DPH. Dotkne sa pacientov vo forme doplatkov, ktorí dostanú na predpis zdravotnícke pomôcky ako sú napríklad glukomery, senzory pre diabetikov, antidekubitné pomôcky, ortopedické vložky, ortézy, podporné palice, a aj niektoré stomické pomôcky. Asociácia dodávateľov zdravotníckych pomôcok SK+MED apeluje na Vládu SR a Ministerstvo financií SR, aby bol celý segment zdravotníckych pomôcok a nielen vybrané druhy, zaradený do jednotnej 5 % sadzby DPH, čo je plne v súlade s Európskou smernicou o sadzbách DPH, a zároveň je to ústretový krok smerom k sociálne znevýhodnenej skupine obyvateľov. Ide najmä o pacientov odkázaných na zdravotnícke pomôcky, z ktorých značnú časť tvoria najmä seniori. 

Asociácia SK+MED už v lete tohto roka na stretnutí so zástupcami Ministerstva financií SR poukázala na Európsku smernicu č. 2006/112/EC, ktorá nadobudla platnosť od januára tohto roka. Tá umožňuje znížiť daňové zaťaženie na zdravotnícke pomôcky a špeciálny zdravotnícky materiál. Na Slovensku na sa na tento segment vzťahuje daň v dvoch kategóriách. Časť zdravotníckych pomôcok je v 20 % sadzbe a na časť sa uplatňuje znížená 10 % sadzba DPH. „Jednotná, znížená sadzba DPH vo výške 5 %, by nielenže zmiernila negatívne dopady konsolidačného vládneho balíka na sociálne citlivú skupinu obyvateľov, ale zároveň by takýto krok významne pomohol vylepšiť nákladovú efektivitu nemocníc. Automaticky by sa tak znížilo celkové zaťaženie zdravotného systému, ktorý je na Slovensku pred kolapsom,“ vysvetľuje Katarína Danková, výkonná riaditeľka asociácie SK+MED. 

Asociácia verí, že Ministerstvo financií SR prehodnotí navrhovanú úpravu dane z pridanej hodnoty na zdravotnícke pomôcky, vzhľadom aj na jednotnú zníženú sadzbu DPH na lieky, a zvýši tak dostupnosť zdravotníckych pomôcok pre pacientov s rôznymi formami ochorení.

TS: Katarína Leschinger

Martin Petráš

redakcia PremiumNews

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *