Parlament prijal nový zákon: RTVS sa mení na STVR

Národná rada Slovenskej republiky vo štvrtok schválila nový zákon o Slovenskej televízii a rozhlase, čím došlo k zásadnej reorganizácii verejnoprávnych médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sa po novom bude nazývať Slovenská televízia a rozhlas (STVR).

Jednou z najvýraznejších zmien je spôsob voľby riaditeľa STVR. Podľa nového zákona bude riaditeľa voliť deväťčlenná rada, ktorej štyria členovia budú nominovaní Ministerstvom kultúry Slovenskej republiky. Tento krok má zabezpečiť lepšiu kontrolu a efektívnosť riadenia verejnoprávnych médií.

Zákon prešiel parlamentom bez účasti opozície, ktorá sa na hlasovaní nezúčastnila. Za zákon hlasovalo všetkých 78 prítomných poslancov. Okrem hlavného návrhu boli prijaté aj viaceré pozmeňujúce návrhy od koaličných poslancov, čo naznačuje širokú podporu v rámci vládnej koalície.

Zmena názvu a štruktúry verejnoprávnych médií prináša so sebou očakávania zvýšenej transparentnosti a lepšieho fungovania organizácie, ktorá má zásadný vplyv na informovanie verejnosti a kultúrny život na Slovensku. Nový zákon predstavuje významný krok vpred v oblasti mediálnej politiky a správy verejnoprávnych inštitúcií.

redakcia PremiumNews