Pellegrini a Duda: Spolupráca Slovenska a Poľska na Ceste k Spoločným Cieľom

Prezident Peter Pellegrini uskutočnil svoju druhú zahraničnú návštevu do Poľska, kde sa stretol s poľským prezidentom Andrzejom Dudom. Stretnutie sa konalo vo štvrtok vo Varšave a prinieslo množstvo dôležitých diskusií týkajúcich sa budúcnosti oboch krajín.

Prezidenti si pripomenuli spoločnú históriu Poľska a Slovenska v prekonávaní výziev a kríz, pričom zdôraznili význam ich členstva v EÚ a NATO. Pellegrini zdôraznil, že Poľsko je pre Slovensko strategickým partnerom a jedným z najväčších investorov a obchodných partnerov.

Medzi hlavné témy patrili aj prípravy na blížiaci sa samit NATO vo Washingtone. Pellegrini informoval o prekročení 2 % HDP na obranu a transformácii mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na brigádu pod vedením Španielska. Obaja prezidenti vyjadrili podporu Ukrajine v jej ťažkej situácii.

Diskusia sa nevyhla ani politike Green Dealu, kde sa zhodli na potrebe redefinovania nástrojov bez ohrozenia pracovných miest a konkurencieschopnosti EÚ. Pellegrini tiež ponúkol Poľsku slovenské skúsenosti v oblasti jadrovej energetiky.

Pellegrini prijal pozvanie na jesenné stretnutie lídrov skupiny Arraiolos v Krakove, čím sa posilní spolupráca medzi Slovenskom a Poľskom aj do budúcnosti.

redakcia PremiumNews