Politický prevrat v RTVS! Opozičné strany v zúrivom boji proti kontroverznému zákonu

V pondelok vypuklo na slovenskej politickej scéne skutočné zemetrasenie! Progresívne Slovensko (PS), Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) a Sloboda a Solidarita (SaS) sa zjednotili v boji proti novému zákonu o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR). Opozičné strany sa rozhodli podať ústavnú sťažnosť, pretože sú presvedčené, že tento zákon porušuje Ústavu Slovenskej republiky a európsku legislatívu.

Na tlačovej konferencii predseda PS Michal Šimečka nešetril ostrými slovami: “Tento zákon je útokom na našu demokraciu! Vláda chce politicky ovládnuť RTVS a dosadiť svojich ľudí do vedenia!” Nová legislatíva, ktorá nadobudla účinnosť v pondelok, mení RTVS na STVR a stanovuje, že riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada s výrazným vplyvom Ministerstva kultúry SR.

Účinnosťou zákona končí funkcia súčasného riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja a mandát členov Rady RTVS. Dočasným šéfom STVR sa stáva Igor Slanina, bývalý vedúci Media RTVS, až do konca septembra.

Tento politický prevrat spôsobil vlnu nevôle a opozícia neplánuje ustúpiť bez boja. Zostáva len čakať, aký bude ďalší vývoj v tejto dramatickej situácii.

redakcia PremiumNews