Polnočná omša pre národ

Vážení diváci a diváčky,

pamiatku slobody a odvahy Slovenského národného povstania pri príležitosti jeho 80. výročia si v Bratislave môžeme uctiť spoločne. Činohra SND pozýva pozrieť si záznam predstavenia hry Petra Karvaša Polnočná omša na námestí pred Euroveou vo štvrtok 29. augusta – v deň výročia SNP – o 20.00 hod. Vstup voľný.

Činohra SND stojí 105 rokov za hodnotami slobody a demokracie. Naša tvorba patrí tejto krajine, a aj keď fyzicky nemôžeme byť na celom Slovensku, vždy, keď máme možnosť, chceme sa o našu tvorbu, prácu a hodnoty podeliť. Práve preto sme prišli s iniciatívou Polnočná omša pre národ, do ktorej sa zapojili viaceré kultúrne centrá naprieč Slovenskom. 

Dôležitou súčasťou nášho slovenského divadelného kánonu je tvorba Petra Karvaša.

Inscenáciou jeho hry Polnočná omša by sme si chceli uctiť pamiatku SNP a jeho 80. výročie.

Túto inscenáciu sme na pripomenutie zvolili zámerne, pretože osud Petra Karvaša a obsah drámy Polnočná omša sú so SNP úzko späté.

Jeho rodičia Ferdinand Karvaš a Karola Karvašová boli židovského pôvodu. Boli obeťami arizácie, vysťahovania, väznení a nakoniec tragicky zahynuli vo vápennej peci v Ráztockej doline v Nemeckej. 

Peter Karvaš napísal hru v roku 1959 pri pätnástom výročí Povstania.

Počas Slovenského národného povstania pôsobil Peter Karvaš ako redaktor a hlásateľ Slobodného slovenského vysielača v Banskej Bystrici. Svoje tvorivé literárne predpoklady využíval i v spolupráci s povstaleckými časopismi. Po potlačení Povstania uskutočnil so skupinou rozhlasových pracovníkov náročný prechod cez Prašivú na oslobodené územie Liptova a odtiaľ prešiel do Košíc. 

Peter Karvaš patril ku kľúčovým osobnostiam dramaturgie SND a zaslúžil sa o jej profilovanie. Od roku 1949 zastával výrazné kultúrno-politické posty. Lenže po hre Absolútny zákaz dostal v roku 1970 naozaj absolútny zákaz od totalitnej komunistickej moci. Jeho dielo nebolo dovolené šíriť a prezentovať v živom dialógu s divákom. K opätovnému návratu na javiská došlo až po roku 1986 a v úplnej šírke až po novembri 1989. 

Premiéra inscenácie Polnočná omša bola už v roku 2014, ale záznam, ktorý uvedieme, je z roku 2020. Hru v Činohre SND naštudoval režisér Lukáš Brutovský v dramaturgii Mira DachaMiriam Kičiňovej. Scénu navrhol Tom Ciller, kostýmy Jan Kocman. V hlavných úlohách sa predstavia Emil Horváth, Anna Javorková, Milan Ondrík, Patra Vajdová, Dano Heriban, Richard Stanke a ďalší.

Platforma DRAMOX podporila iniciatívu Činohry SND a vďaka nej uvidíte záznam divadelnej inscenácie Polnočná omša z roku 2020. 

K iniciatíve Činohry SND sa zatiaľ prihlásilo 16 kultúrnych centier – s divákmi v Piešťanoch, Považskej Bystrici, Leviciach, Rimavskej Sobote, Rožňave, Banskej Štiavnici, Bátovciach, Liptovskom Mikuláši, Bytči, Nitre, Banskej Bystrici, Žiline, Martine a Púchove sa v jednom okamihu prihlásime k hodnotám slobody. Slovenské národné divadlo aj takto podporí myšlienku, že je  divadlom pre všetkých humanisticky zmýšľajúcich ľudí.

TS: Izabela Pažítková

Tlačová tajomníčka SND

Martin Petráš

redakcia PremiumNews