Povinné poistenie pre elektrokolobežky: Čo prináša nová legislatíva?

Od 1. augusta 2024 platí na Slovensku nové pravidlo, ktoré zavádza povinné zmluvné poistenie (PZP) pre určité typy elektrokolobežiek, e-bicyklov a podobných elektrických vozidiel. Toto opatrenie sa týka všetkých vozidiel, ktoré majú konštrukčnú rýchlosť vyššiu ako 25 km/h alebo vážia viac ako 25 kg a zároveň dosahujú rýchlosť nad 14 km/h. Cieľom je zabezpečiť väčšiu ochranu na cestách, a to nielen pre používateľov týchto zariadení, ale aj pre ostatných účastníkov cestnej premávky.

Nie všetky poisťovne však túto možnosť poistenia ponúkajú. Napríklad poisťovne Kooperativa, Union a Wüstenrot sa rozhodli tento produkt neposkytovať, čo môže byť pre majiteľov problémom pri hľadaní vhodného poistenia. Naopak, poisťovne ako Uniqa, Allianz a Generali už zahrnuli tieto nové vozidlá do svojich poistných produktov. Cena poistenia sa pohybuje v desiatkach eur ročne, čo je porovnateľné s nákladmi na poistenie menších motocyklov.

Pre väčšinu bežných elektrokolobežiek, ktoré nespĺňajú nové parametre, povinnosť uzavrieť PZP nevzniká. Avšak, pre tých, ktorí vlastnia výkonnejšie modely alebo e-bicykle, je dôležité skontrolovať technické špecifikácie svojho vozidla a v prípade potreby uzavrieť príslušné poistenie. Pre prípadné škody, ktoré môžu nastať pri používaní týchto vozidiel, sa tak majiteľ môže vyhnúť vysokým finančným nákladom.

Táto legislatívna úprava prichádza ako reakcia na zvýšený počet nehôd a kolízií, ktoré boli spôsobené elektrickými kolobežkami a podobnými zariadeniami. Zvýšená ochrana a regulácia je vítaná najmä v mestských oblastiach, kde je hustota dopravy vysoká a riziko nehôd je väčšie. Nové poistenie teda prináša nielen povinnosť, ale aj väčšiu bezpečnosť pre všetkých účastníkov premávky.

redakcia PremiumNews