Predseda vlady R. Fico hovoril s ukrajinskym premierom D. Smyhalom

Predseda vlády SR R. Fico dnes hovoril s ukrajinským premiérom D. Šmyhaľom o krízovej situácii v zásobovaní ropou, ktorú spôsobuje rozhodnutie ukrajinského prezidenta zaradiť ruskú ropnú spoločnosť Lukoil na sankčný zoznam.

Slovenský premiér R. Fico dnes telefonicky hovoril s ukrajinským premiérom D. Šmyhaľom o krízovej situácii v zásobovaní ropou, ktorú pre Slovensko vytvorilo rozhodnutie ukrajinského prezidenta z 24. júna tohto roku, keď na sankčný zoznam zaradil ruskú ropnú spoločnosť Lukoil. R. Fico zdôraznil, že Slovensko nemieni byť rukojemníkom ukrajinsko-ruských vzťahov a že rozhodnutie ukrajinského prezidenta znamená, že slovenská rafinéria Slovnaft patriaca maďarskej skupine MOL, bude dostávať na spracovanie o 40 percent ropy menej ako je potrebné. Bude to mať dopady nielen na slovenský trh, ale môže to viesť aj k zastaveniu dodávok nafty vyrábanej Slovnaftom na Ukrajinu, pričom tieto predstavujú takmer desatinu celej ukrajinskej spotreby.

Predseda vlády SR krízovú situáciu komunikuje už niekoľko dní s relevantnými členmi slovenskej vlády, ako aj s predstaviteľmi MOL-u. R. Fico je presvedčený, že zaradenie ruského Lukoilu na sankčný zoznam je len ďalším príkladom nezmyselnej sankcie, ktorá nepoškodzuje Ruskú federáciu, ale predovšetkým niektoré členské krajiny EÚ, čo je neprijateľné.

TS: Tlačový odbor Úradu vlády SR

redakcia PremiumNews