Predseda vlády SR Robert Fico: Nebudeme na všetko pritakávať bez relevantných dôkazov

Ďakujem ministrovi zahraničných vecí Jurajovi Blanárovi a jeho tímu za suverénne postoje. Sú presne v súlade s Programovým vyhlásením vlády SR, ktoré predpisuje našej vláde vykonávať suverénnu slovenskú zahraničnú politiku založenú na plnom rešpektovaní medzinárodného práva, na princípe nezasahovania do vnútorných záležitostí iných krajín a obhajovaní slovenských národnoštátnych záujmov.

Nekritickí pritakávači Západu z radov opozície zostali dnes ako obarení, keď sa dopočuli, že Slovensko automaticky na povel nepristúpilo k vyhláseniu o kórejských balistických raketách, ktoré malo Rusko údajne použiť vo vojne na Ukrajine. Návrh vyhlásenia nám predložili USA bez akejkoľvek možnosti zasahovať do jeho textu a samozrejme bez akýchkoľvek relevantných dôkazov. Jednoducho podpíšte Slováci a hotovo. Lebo tak boli ostatné tri roky na Slovensku naučení. Veď si pamätáme. Dodajte na Ukrajinu S – 300, Mig – 29, tak bez reptania dodali.

Naša vláda rešpektuje, že existujú medzinárodné dohody, ktoré zakazujú používanie takýchto rakiet. A odsúdi ich porušenie, ak sa tak preukáže. Tak ako sme označili použitie ruskej vojenskej sily na Ukrajine za porušenie medzinárodného práva. Ale sme príliš skúsení, aby sme súhlasili hneď so všetkým bez relevantných dôkazov. Chápem, že vojna na Ukrajine sa pre Západ nevyvíja dobre. Stratégia oslabiť Rusko cez brutálnu vojenskú a finančnú pomoc Ukrajine nevyšla. Hľadajú sa preto všetky možnosti, ako udržiavať teplotu v kotle a dôvody na pokračovanie všemožnej podpory Ukrajiny, hoci každému je dnes nadovšetko jasné, že situácia na Ukrajine nemá vojenské riešenie. Dnes má už iba politické riešenie a Rusko čim ďalej tým viac získava výhodnejšiu pozíciu pre prípadné mierové rokovania a nevyhnutné kompromisy, ktoré bude treba prijať.

Sme opatrní aj preto, lebo sa už stalo takmer pravidlom, že množstvo útokov pôvodne označených za nepriateľské sa po čase ukázalo ako zlyhanie ukrajinskej armády. A pri všetkej úcte k USA si celý svet pamätá, ako klamali, keď uvádzali dôvody na útok na Irak, pri ktorom zomreli státisíce civilistov. Nikdy sa nenašli žiadne zbrane hromadného ničenia, nikdy sa nepreukázalo prepojenie irackého režimu na teroristické štruktúry.

Sme malá krajina, ktorá nemá ani veľkú armádu, ani takú ekonomickú a finančnú silu, aby sme mohli meniť svetové udalosti. Jediné, čo nám zostáva, je dôsledne trvať na dodržiavaní medzinárodného práva a dôslednom prešetrení všetkých udalostí, ktoré nás žiadajú odsúdiť. Na Slovensku skončila éra lacného pritakávania na všetko, ako to robila vláda Matoviča, Hegera a Ódora a prezidentský palác. Sme síce malá, ale suverénna krajina a takto sa budeme správať.

Zdroj: Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR