Prezident Pellegrini Mení Tvár Súdnej Rady SR: Odvolal Dvoch Členov, Noví Prídu z Advokácie

Prezident Peter Pellegrini odvolal dvoch členov Súdnej rady Slovenskej republiky, Luciu Berdisovú a Tomáša Gábriša, ktorí boli do funkcie vymenovaní bývalou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Tento neočakávaný krok prichádza v čase, keď sa Pellegrini pripravuje na vymenovanie nových členov.

Pellegrini oznámil, že v utorok 16. júla vymenuje troch nových členov rady, vrátane jedného náhradníka za člena, ktorý sa vzdal alebo ktorému skončil mandát. Zatiaľ síce neuviedol konkrétne mená, no zdôraznil, že všetci noví členovia budú pochádzať z advokátskeho prostredia. “Môžem vás uistiť, že všetci budúci členovia Súdnej rady budú mať reálny dotyk s advokátskou praxou. Budú to ľudia, ktorí denne pracujú s obhajobou klientov a zároveň sú aktívni v advokátskej samospráve,” uviedol Pellegrini.

Tento krok naznačuje prezidentovu snahu o posilnenie praktického a reálneho právneho pohľadu v Súdnej rade, ktorá je kľúčová pre dohľad nad nezávislosťou a efektívnosťou súdnictva na Slovensku.

Odvolanie dvoch členov a následné vymenovanie nových odborníkov z advokácie môže priniesť nové perspektívy a prístupy do fungovania Súdnej rady SR, čo by mohlo mať výrazný dopad na celkový súdny systém v krajine.

redakcia PremiumNews