Prezident Pellegrini vymenuje do funkcie nového riaditeľa SIS!

Prezident Peter Pellegrini vymenuje Pavla Gašpara za nového riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS). Gašpar, ktorý predtým pôsobil ako štátny tajomník na Ministerstve spravodlivosti, bol vo februári nominovaný vládou na tento dôležitý post. Počas prípravy na svoju novú funkciu už prebral kompetencie riaditeľa ako námestník súčasného vedenia SIS.

Samotný akt vymenovania riaditeľa SIS je v kompetencii prezidenta na základe návrhu vlády. Bývalá prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá bola v úrade pred Pellegrinim, sa rozhodla odložiť tento krok a prenechala ho svojmu nástupcovi. Pellegrini tak definitívne potvrdil Gašpara na čele jednej z najcitlivejších štátnych inštitúcií, ktorej úlohou je ochrana národnej bezpečnosti a spravodajská činnosť.

Táto nominácia vzbudila pozornosť verejnosti, pretože tajná služba zohráva kľúčovú úlohu v oblasti vnútornej a zahraničnej bezpečnosti krajiny. Pavol Gašpar bude mať na starosti vedenie tejto inštitúcie v čase zvýšenej medzinárodnej neistoty a rastúcich hrozieb, čo bude pre neho významnou výzvou.

redakcia PremiumNews