PRÍBEH TALENTOVANÉHO UMELCA ZO SLOVENSKEJ FILHARMÓNIE, KTORÝ PRINÁŠA ZÁŽITKOVÉ KONCERTY SPOLU S ROAD OF CLASSICS

Z KÓREY DO SLOVENSKEJ FILHARMÓNIE! VIOLONČELISTA BOSEONG CHO ODŠTARTOVAL ZÁVER LETA NOVÝM KLIPOM!

Niekoľkonásobný víťaz svetových súťaží a nová umelecká tvár na Slovensku pochádza z Kórey a pôsobí u nás vyše roka ako člen Slovenskej filharmónie. Okrem jeho prínosu do slovenského orchestra, Boseong Cho v rámci svojho talentu pripravil pre fanúšikov filmovej a klasickej hudby zážitkové koncerty, ktoré odštartujú už túto jeseň pod taktovkou The Road of Classics. Najnovšie sa však fanúšikom pripomína unikátnym videoklipom na cover skladby od kolumbijskej popovej speváčky Shakiry, Empire / https://youtu.be/9Rr1eYrUmnI?si=mQaUCUR7DiJxaiOo /. 

Už počas štúdia Lübeck School of Music v Nemecku vyhral Boseong konkurzy do troch rôznych národných orchestrov, pričom jedným z nich bola práve Slovenská filharmónia, pre ktorú sa definitívne rozhodol. 

“Nemohol som zabudnúť na excelentné vystúpenie Slovenskej filharmónie v Seoul Arts Center v Kórey v roku 2017, ktoré na mňa mimoriadne zapôsobilo. To bol rozhodujúci moment. Zároveň som dal na odporúčania môjho profesora, ktorý bol presvedčený o tom, že tam dokonale zapadnem. Myslím, že sa nemýlil a som tu nesmierne šťastný”, začína talentovaný violončelista. 

Hoci už v útlom veku získal skúsenosti na mnohých svetových koncertných vystúpeniach, veď už ako 11-ročný vycestoval prvýkrát do Európy na prestížnu súťaž, tak Slovenská filharmónia je jeho oficiálne prvým orchestrom, v ktorom sa zamestnal, odkedy vyštudoval hru na violončelo. Dovtedy sa zúčastňoval mnohých svetových festivalov, medzi ktoré patrí asi najznámejší Tanglewood Music Festival, ktorý je jeden z popredných v Spojených štátoch a jeden z najlepších na svete. Tento festival pozostáva zo série koncertov vrátane symfonickej, komornej a zborovej hudby, hudobného divadla, súčasnej hudby, jazzu a populárnej hudby. Za jeho oceňovaním talentom stojí aj jeden z najuznávanejších a najvyhľadávanejších profesorov na violončelo, Kangho Lee, ktorý má za sebou obrovské úspechy ako sólista, ale aj ako komorný hudobník, ktorý predvádza podľa svetových médií technickú dokonalosť, hudobnú eleganciu a lyrickú hĺbku. Práve aj tento vplyv robí Boseong-a výnimočným oproti ostatným umelcom, keďže svojou hrou na čelo vnáša do priestoru a na poslucháča eleganciu a emocionálny zážitok z klasickej hudby. 

“Hra na violončelo je pre mňa neskutočnou psychohygienou. Občas mám pocit, že ju ani nepovažujem za prácu, napriek tomu, že ma živí a nesie so sebou kopec zodpovednosti voči orchestru, publiku i mne samému. Je pre mňa vzrušujúce pracovať každý týždeň po boku vážených kolegov z filharmónie. Od pravidelných skúšok s orchestrom, po ktorých cvičím ešte individuálne až do neskorých večerných hodín, až po samotné vystúpenia, sa cítim byť naplnený. Som nesmierne rád, že ma tu prijali tak priateľský a každé vystúpenie, či už s mojimi kolegami alebo, keď mám sólo koncert si nesmierne užívam”, hovorí nadšene Boseong Cho. 

Práve v týchto dňoch mladý umelec vydal aj novú skladbu, cover verziu skladby Empire od speváčky Shakiry / https://youtu.be/9Rr1eYrUmnI?si=qfHg1X5koAx9Rm5v /, ktorá sa nesie v sprievode atmosférického klipu natočeného v Spojených arabských emirátoch, konkrétne v Dubaji, Abu Dhabi a na púšti Sharjah. Ním aj oznámil svoje jesenné koncerty v rámci pôsobenia v projektoch medzinárodnej agentúry klasickej hudby The Road of Classics. 

“Naše motto v agentúre je, že chceme meniť spôsob, akým svet uvažuje o klasickej hudbe. Preto aj vzniklo The Road of Classics, keďže ide o vášeň pretavenú do kreatívnych procesov a nechceli sme, aby išlo len o umeleckú agentúru, ktorá bude obmedzovaná striktnými hranicami ako to niekedy býva pri vážnej hudbe, ale práve naopak, nechá vyniknúť samotného umelca či umelcov, podčiarkne ich talent a prinesie každému fanúšikovi klasickej hudby neobyčajný zážitok formou špeciálneho aranžmánu a jedinečnej atmosféry. Najbližšie nás čaká nádherné spojenie dvoch nástrojov, violončela a klavíra v prepojení klasického umenia a filmovej hudby, či podujatie “Thousand Candles”, kde býva najmä kvôli počtu žiarivých sviečok neopísateľná atmosféra”, vysvetľuje Zuzana Soláriková, riaditeľka agentúry The Road of Classics.

Prvé predstavenia začínajú už v septembri, kde svoj talent predvedú, spomínaný violončelista Boseong Cho a klaviristka Angelina Kydora. Okrem prepojenia Rachmaninovej tvorby a pohlcujúcim svetom filmovej hudby ako sú skladby z filmov Avengers, A Star is Born, Lala Land, Nothing Hill a ďalšie svetovo známe melódie, prichádza The Road of Classics s kórejským violončelistom už v novembri s dychberúcim koncertom “Za hranicami mágie”. Tento unikátny projekt prenesie poslucháča do fantazijných svetov animovaných filmov ako Leví Kráľ, Frozen, Mulan, Kráska a zviera, Alladin iné. Lepšie umocnenie pocitov z prichádzajúcich Vianoc si fanúšik rozprávok a klasickej hudby nevie azda ani predstaviť. 

“Veľmi sa teším na všetkých fanúšikov klasickej hudby, aj ale aj na tých nových, ktorí si k nej nájdu cestu prostredníctvom môjho prevedenia. Som zvedavý na odozvy a verím, že si tú atmosféru spolu užijeme naplno a každý si odnesie so sebou neopakovateľný zážitok”, uzatvára nadšený nový objav na hudobno-klasickej scéne, Boseong Cho. 

Viac info: 

DOMOV | The Road of Classics | Classical music agency (rotclassics.com)

EVENTS: 

Koncert filmovej hudby | TICKETPORTAL vstupenky na dosah – divadlo, hudba, koncert, festival, muzikál, šport

THOUSAND CANDLES: Rachmaninov a Filmová hudba – vstupenky | Predpredaj.sk (zoznam.sk)

PR: Jana Trellová

redakcia PremiumNews