Princ William a jeho rodina sú momentálne stredobodom pozornosti Británie aj celého sveta

Biografia z pera Roberta Jobsona prináša detailný pohľad na muža, ktorý sa jedného dňa stane anglickým kráľom Viliamom V.

Nie náhodou si kráľovská rodina vybrala na zmapovanie životnej cesty budúceho kráľa, momentálne Princa Williama, vojvodu z Cambridgea, práve Roberta Jobsona. Autor patrí medzi prominentných britských pozorovateľov, komentátorov kráľovského dvora a odborníkov na monarchiu. Pri príležitosti princových 40-tych narodenín vznikla táto životopisná publikácia, ktorá mapuje jeho detstvo, dospievanie, ale aj rodinný život, jeho prácu a angažovanosť v oblasti duševného zdravia či životného prostredia. Na princa a jeho rodinu sa momentálne upierajú zraky celej krajiny, ale aj celého sveta, nakoľko jeho manželka vojvodkyňa Kate bojuje so zákernou chorobou. Ako následník trónu nesie na svojich pleciach aj časť povinností svojho otca, kráľa Karola III., ktorý sa taktiež zotavuje po náročnom ochorení. Vo Williamovi vidí Británia novú nádej a začiatok novej, modernej éry kráľovskej monarchie. 

Predslov ku slovenskému vydaniu napísala odborníčka na kráľovský protokol Katarína Strýčková. 

Anotácia: Princ William, vojvoda z Cambridgea, je predurčený stať sa jedného dňa kráľom.
Je odhodlaný slúžiť svojej krajine tak, ako to po sedem desaťročí robila kráľovná Alžbeta, jeho stará matka. Stelesňuje milujúceho manžela a je oddaným otcom troch detí, ktoré vychováva s manželkou Catherine. Na verejnosti z neho vyžaruje pokoj, vyrovnanosť a odhodlanie. Jeho srdcovou záležitosťou je ochrana životného prostredia a pomoc ohrozeným druhom pred vyhynutím. S manželkou sa tiež neúnavne zasadzujú o odstránenie stigmy, ktorá sprevádza problémy duševného zdravia. Tí, ktorí ho poznajú, však vedia, že napriek oddanosti korune sa v súkromí dokáže prejaviť aj inak, než len ako pokojný, rodinne založený muž. Jeho detstvo bolo poznačené tragickými udalosťami – ostro medializovaným rozchodom rodičov aj tragickou smrťou matky. Posledné roky sa zas na verejnosti prepierali jeho naštrbené vzťahy s bratom Harrym, ktorý vykreslil budúceho kráľa v nelichotivom svetle. Tým sa jeho trápenia zďaleka nekončia. Táto kniha prináša detailný pohľad na život vojvodu z Cambridgea a podrobne skúma charakter muža, ktorý bude jedného dňa vládnuť ako kráľ Viliam V.

Z anglického originálu William at 40 preložila Adriana Sýkorčinová.

Audio ukážku číta Boris Farkaš: https://soundcloud.com/buxsk/citanie-z-knihy-princ-william-robert-jobson

Ukážka z knihy: 

Diana bola presvedčená, že pre Williama a Harryho bude prospešné byť medzi deťmi, ktoré nazývali „obyčajné“. Tieto „obyčajné“ deti však, samozrejme, nevyhnutne pochádzali z veľmi privilegovaného prostredia bohatých a spoločensky významných rodín. Nasledovali nekonečné hádky, v ktorých princezná dala Charlesovi jasne najavo, že nechce, aby sa jej synovia učili zatvorení niekde v dome a hrali sa iba s hŕstkou vybraných detí. Chcela, aby vyrastali slobodne a prirodzene medzi rovesníkmi. Diana Charlesovi pripomínala, že len preto, lebo jeho výchova nebola vhodná, nie je správne opakovať chyby jeho rodičov na vlastných deťoch. Prízvukovala mu, že jeho detstvo zanechalo ujmu na jeho emocionálnej stránke, keď z neho vyrástol utiahnutý, spoločensky neobratný muž, neschopný vyrovnávať sa s osobnou kritikou. Aké argumenty mohol Charles predostrieť? Napokon ustúpil a Diana dosiahla svoje. Koniec koncov, mohol azda Charles nariekať nad svojou výchovou a potom žiadať to isté pre svoje deti? 

O autorovi:
Robert Jobson patrí medzi prominentných britských pozorovateľov a komentátorov kráľovského dvora. Pôsobí ako editor kráľovského spravodajstva v novinách The Evening Standard a ako odborník na monarchiu pravidelne vystupuje v televízii. Už štvrťstoročie je autorom bestsellerov a držiteľom ocenení za svoju novinársku prácu. Jeho najnovším knižným počinom je publikácia Prince Philip’s Century 1921 – 2021.

Publikácia vychádza vo vydavateľstve IKAR, počet strán 288, MOC 17,90 eur.

PR. Mgr. Lucia Čarná

redakcia PremiumNews