Putin podmienil ukončenie vojny odovzdaním štyroch oblastí

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že vojna na Ukrajine sa skončí, ak Kyjev pristúpi na odovzdanie štyroch oblastí – Doneckej, Luhanskej, Záporožskej a Chersonskej – do rúk Moskvy. Tieto podmienky oznámil po rokovaní s maďarským premiérom Viktorom Orbánom, ktorý ho informoval o svojej nedávnej návšteve Kyjeva. Putin tiež tvrdí, že Kyjev nie je ochotný rokovať o prímerí, čo by viedlo k ukončeniu stanného práva a usporiadaniu prezidentských volieb na Ukrajine.

Orbán zdôraznil, že cieľom jeho návštevy bolo zistiť názory Putina na otázky prímeria, mierových rokovaní a budúcnosti Európy po vojne. Po stretnutí uviedol, že postoje Moskvy a Kyjeva sú veľmi vzdialené, avšak nadviazanie kontaktu považuje za prvý krok k dialógu. Maďarsko momentálne predsedá Európskej rade a Orbán sa zaviazal pokračovať v úsilí o mierové riešenie.

Putin označil rokovanie s Orbánom za úprimné a užitočné, pričom ocenil maďarského premiéra za snahu o obnovenie dialógu medzi Ruskom a Európskou úniou. Napätie medzi Moskvou a Bruselom však naďalej pretrváva na historicky najnižšej úrovni.

Orbán po návšteve Kyjeva a Moskvy vyjadril presvedčenie, že nadviazanie kontaktu medzi oboma stranami je kľúčové. Zdôraznil, že mier nepríde sám od seba a vyzval na aktívne úsilie o dosiahnutie mierového riešenia.

redakcia PremiumNews