Renault uvádza autonómny miniBus úrovne 4

Renault, významný hráč na trhu automobilového priemyslu, práve oznámil prelomovú novinku: začiatok výroby autonómneho robotického miniBusu úrovne 4. Tento inovatívny dopravný prostriedok, postavený na základe platformy Renault Master, vznikol v spolupráci s technologickými partnermi EasyMile, Milla a WeRide. Hlavným cieľom projektu je zlepšiť verejnú dopravu a priniesť ekologické riešenie do mestského prostredia.

Ekologický a autonómny pre mestá

Nový miniBus je plne elektrický, čo z neho robí ekologickú a tichú alternatívu k tradičným vozidlám. Vďaka úrovni 4 autonómie je schopný samostatne navigovať a prepravovať cestujúcich na preddefinovaných trasách bez potreby vodiča. Vozidlo využíva pokročilé senzory, kamery a algoritmy strojového učenia, čo mu umožňuje efektívne detegovať a vyhýbať sa prekážkam, čím zaručuje bezpečnú jazdu.

Pilotný projekt na French Open 2024

Prvé nasadenie tohto revolučného miniBusu prebehne už tento rok počas French Open 2024. Vozidlo bude slúžiť na prepravu návštevníkov medzi parkoviskom P2 a štadiónom Roland-Garros. Toto nasadenie bude slúžiť na overenie schopností a spoľahlivosti vozidla v reálnych podmienkach, čo predstavuje kľúčový krok v jeho vývoji a budúcej integrácii do mestských dopravných systémov.

Budúcnosť mestskej mobility

Renault týmto krokom ukazuje, akú dôležitú úlohu môžu autonómne vozidlá zohrávať v budúcnosti mestskej mobility. So zvyšujúcim sa dopytom po ekologických a efektívnych dopravných riešeniach môže tento miniBus priniesť revolúciu v spôsobe, akým sa ľudia pohybujú po mestách. Ak bude pilotný projekt úspešný, očakáva sa, že tieto autonómne miniBusy sa čoskoro objavia v mestách po celom svete, čím prispejú k zníženiu dopravných zápch a emisií. Renault tak opäť potvrdzuje svoju pozíciu lídra v inováciách a udržateľnej mobilite.

redakcia PremiumNews