ROBIŤ DEŤOM KOLONOSKOPIU BEZ USPANIA JE NEHUMÁNNE

GASTROENTEROLÓGOVIA ŽIADAJÚ O ÚHRADU CELKOVEJ ANESTÉZIE

Endoskopické výkony bez totálnej intravenóznej anestézie u detského pacienta sú nehumánne a v rozpore s modernou medicínou, upozorňujú zástupcovia Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti. Týka sa to detí, ktoré podstupujú kolonoskopiu alebo gastrofibroskopiu mimo nemocničného prostredia, napríklad v zariadeniach jednodňovej zdravotnej starostlivosti. V takýchto zariadeniach musia rodičia za anestéziu pre dieťa platiť z vlastného vrecka okolo 200 eur. Poisťovne totiž hradia tento výkon len v prípade, že dieťa podstúpi endoskopické vyšetrenie v zariadení ústavnej zdravotnej starostlivosti. Otázna je však efektivita. Poisťovne musia totiž uhradiť nemocnici tri dni hospitalizácie, pričom v zariadeniach jednodňovej zdravotnej starostlivosti je tento výkon záležitosťou jednej hodiny. Aj preto Slovenská gastroenterologická spoločnosť žiada o úhradu výkonu totálnej intravenóznej anestézie mimo hospitalizácie v nemocničnom zariadení.    

Zásadným faktom je, že realizácia endoskopických výkonov u detských pacientov je možná len v rámci ich celkovej anestézie, ktorá trvá obvykle 30-60 minút. V súčasnosti je však tento výkon uhrádzaný výlučne v prípade hospitalizácie detského pacienta v nemocničnom zariadení, ktorá je v dĺžke minimálne troch dní. „Pri takejto hospitalizácii v nemocničnom zariadení, ktorá podotýkam nie je nevyhnutná, dochádza k mnohonásobnému zvyšovaniu nákladov a potrebe ich úhrady zo strany poisťovní. Zvýšené náklady sú totiž spojené nielen so samotným výkonom endoskopie (vrátane anestézie) v nemocničnom zariadení, ale aj so samotnou hospitalizáciou pacienta vrátane ďalších súvisiacich vyšetrení,“ hovorí prof. MUDr. Tibor Hlavatý, PhD., prezident Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti.   

Gastroenterológovia sú presvedčení, že pokiaľ by bol tento zdravotný výkon uhrádzaný aj v zdravotníckych zariadeniach mimo hospitalizácie dieťaťa, významne by sa skvalitnila zdravotná starostlivosť, znížili by sa čakacie lehoty na tento výkon a znížili by sa náklady zdravotnej starostlivosti, ktoré dnes zbytočne odčerpávajú zdroje z verejného zdravotného poistenia. 

„Čakacie lehoty na endoskopické vyšetrenie u detí prekračujú aj viac ako 30 dní, pričom hospitalizáciu pri súčasnej úrovni medicíny, považujeme v takomto prípade za zbytočnú. Poisťovne môžu ušetriť značné finančné prostriedky za nadbytočné výkony, ktoré sa realizujú v súvislosti s hospitalizáciou dieťaťa,“  hovorí MUDr. Iveta Čierna, PhD., detská gastroenterologička. 

Podľa Katalógu zdravotných výkonov má byť celková anestézia uhrádzaná nad 30 minút výkonu bez ohľadu na to, v akom zdravotníckom zariadení sa realizuje. Slovenská gastroenterologická spoločnosť sa v tejto súvislosti listom obrátila na zdravotné poisťovne so žiadosťou o plnú úhradu celkovej anestézie u detských pacientov, aby ich rodičia neboli finančne zaťažovaní platbami za tento výkon.

PR: Patrik Guľa

Martin Petráš

redakcia PremiumNews

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *