Ocenenia udeľuje bedeker Gurmán na Slovensku za výbornú gastronómiu a reštauračné služby.
Každoročne je vydanie bedekra Gurmán na Slovensku očakávanou udalosťou v celej gastronomickej obci. Je s ním spojené aj udeľovanie cien Gurmán AWARD vo viacerých kategóriách, ako je Reštaurácia roka či Kuchár roka, a tiež udeľovanie prestížnych Zlatých vidličiek.
„Po devastačnom období korony sa cestovný ruch a gastro sektor len veľmi pomaly spamätávajú. Preto sme nesmierne radi, že sme mohli bedeker opäť vydať, a dať tak verejnosti na známosť, že tí najlepší to nevzdali!“ hovorí vydavateľ Radoslav Nackin.
Nastalo veľa zmien a viaceré reštaurácie si polepšili. Treba však zdôrazniť, že všetky reštaurácie, ktoré sú v bedekri Gurmán na Slovensku, sú tie najlepšie na celom Slovensku a zaslúžia si veľký rešpekt. Sme radi, že ich z roka na rok pribúda.
Gurmán na Slovensku je už niekoľko rokov aj v online podobe a najnovšie aj v anglickej mutácii. Čo je dôležité – do hodnotení sa môžu zapojiť už aj samotní gurmáni a tlmočiť tak svoj názor a svoju skúsenosť s danou reštauráciou. Reštauráciám udeľujeme maximálne 100 bodov, a to v štyroch kategóriách:
Kuchyňa 50 bodov
Servis 20 bodov
Vínna karta 20 bodov
Ambient 10 bodov
Gašperov mlyn a UFO potvrdili svoje 3 Zlaté vidličky. Na ich úroveň sa dostali aj dva úplne nové koncepty, a to reštaurácia Irin. šéfkuchára Lukáša Heska a reštaurácia ECK, šéfkuchára Daniela Tilingera. Máme tak na Slovensku už 4 reštaurácie s troma vidličkami, čo je približne úroveň 1,5 – 2 michelinské hviezdy.
Šéfkuchár Daniel Tilinger z ECK sa stal podľa hlasovania odborných hodnotiteľov Gurmána a tiež hlasov všetkých šéfkuchárov z reštaurácií v Gurmáne jednoznačne Kuchárom roka v rebríčku Ebenica Best 20 Chefs za prínos pre slovenskú gastronómiu otvorením svojej signature reštaurácie. Najlepšiu hospitality majú v Irin. Bratislava, kde vás osobne privíta sám šéfkuchár Lukáš Hesko a aj servíruje jedlá.
Someliérom roka sa stala na základe nominácie Asociácie someliérov Slovenska, mladá nádejná somelierka, Patrícia Bačová.
Grand Prix za celoživotné dielo obdržal Richard Cisár, ktorému takto vyjadrilo vďaku celé hnutie Zväzu kuchárov a cukrárov Slovenska.
Udeľovali sa aj nové Zlaté vidličky. Dve zlaté vidličky obdržala reštaurácia Franz Jozef, Hotela Lomnica****, ktorá získala aj titul Hotelová reštauráciou roka.
Jednu zlatú vidličku prvýkrát obdržali bratislavské reštaurácie: Edomae sushi Matsuki, Sogu Bistro Martina Nováka, BUBBLES a Colette. Ďalej Pivnica u zlatej husi zo Slovenského Grobu a ARTE restaurant – Kaštieľ Pálffy zo Svätého Jura.
Najviac bodov v Bratislave získal ECK, v Nitrianskom, Trnavskom a Trenčianskom kraji dominoval už desiaty rok za sebou Marián Filo so svojím Chateau Čereňany, v Žilinskom a Banskobystrickom kraji tiež dlhoročný líder gastronómie Peter Ďurčo a jeho TOP restaurant a v Prešovskom a Košickom kraji je lídrom Gašperov mlyn.
Gurmán na Slovensku každoročne vyhodnocuje aj tri najlepšie reštaurácie v kategóriách Prémiová, Hotelová a Tématická reštaurácia.
V kategórii najlepšie Prémiové reštaurácie bolo poradie nasledovné:
- miesto ECK, 2. miesto Gašperov mlyn a 3. miesto Irin.
V kategórii najlepšie Hotelové reštaurácie:
- miesto Franz Jozef – Hotel Lomnica *****, 2. miesto Grand Hotel Kempinski High Tatras ***** a 3. miesto Reštaurácia Sissi Hotela Lomnica *****
V kategórii najlepšie Tématické reštaurácie:
- miesto Edomae sushi Matsuki, 2. miesto IASAI Food Bar a 3. Penzión a reštaurácia Villa Rosa z Dunajskej Stredy
Novinkou minulého ročníka udeľovania cien bolo, že sme vytvorili aj celkový súhrnný rebríček všetkých reštaurácií bez rozdielu zamerania a úrovne luxusu, kde dominantnou bola podľa našich kritérií kuchyňa a následne servis. Tento rebríček bol nazvaný podľa nového a svetovo známeho partnera gastronómie, talianskej značky S.Pellegrino: GURMÁN TOP 29 reštaurácií Slovenska – powered by S.Pellegrino.
Poradie je nasledovné: 1. miesto ECK, 2. miesto Gašperov mlyn a 3. miesto Irin.
Druhou NOVINKOU bolo udeľovanie prvých Zelených vidličiek pre reštaurácie, ktoré svoju prevádzku nasmerovali na udržateľný rozvoj a zero waste prístup. Hodnotí sa ich prístup k zdrojom, ktoré by mali byť z najbližšieho okolia a čo najmenej zaťažovať svoje okolie. Je to o zužitkovaní čo najväčšej časti surovín či zvierat tak, aby bola kuchyňa rozmanitá, zdravá a predovšetkým udržateľná. Zelené vidličky obhájili reštaurácie Gašperov mlyn a Villa Rosa a novoudelenou je Sýpka u Ludvíka z Bábu.
Tohtoročnou NOVINKOU bolo udelenie ceny „ Objav roka“ pre mladých kuchárov, ktorí sa objavili na slovenskej gastroscéne a presadili sa v náročnej konkurenicii.
Objavmi roka 2024 sa stali: Lukáš HEUSER – Origin Lučenec a Matej BAKOŠ – Bakoš bistro Košice
Treba si vždy vyberať, za akým zážitkom či kvalitou idete. Každá z reštaurácií je v niečom vynikajúca, nie každá je zariadená luxusne, trendy začínajú byť bistrá v jednoduchom štýle, ale s precíznou kuchyňou. Preto, milí gurmáni, navštevujte tie reštaurácie, kde vám chutí, a podporujte ich, chváľte a odporúčajte svojim priateľom! Pretože pozitívne promo potrebujú nielen samotné reštaurácie, ale aj celá slovenská gastronómia.
Želám vám dobrú chuť pri ochutnávaní tých najlepších reštaurácií Slovenska.
Radoslav R. Nackin
gurmán a vydavateľ bedekra
Gurmán na Slovensku
PR: Regina Skalíková
Foto: Jakub Čajko