Ruskí záškodníci na Slovensku? Krúpa kritizuje Maďarsko za zjednodušenie vstupu Rusov do krajiny

Slovensko čelí potenciálnemu bezpečnostnému riziku po rozhodnutí Maďarska zjednodušiť podmienky vstupu pre občanov Ruska a Bieloruska. Na pondelkovej tlačovej besede to uviedol opozičný poslanec Juraj Krúpa (SaS). Podľa neho môžu ruskí záškodníci a vrahovia získať prístup do Európskej únie vďaka tzv. národnej karte, ktorá im umožní vstup bez akýchkoľvek bezpečnostných kontrol. Tento dokument im potom umožní voľný pohyb aj do iných krajín EÚ.

Krúpa zdôraznil, že Slovensko má kritickú infraštruktúru a jednotky NATO, ktoré by mohli byť týmto krokom ohrozené. Pýta sa, ako sa k situácii postaví slovenská vláda. Poukázal na nedávnu výmenu väzňov medzi Ruskom a USA, pri ktorej Rusi získali naspäť špiónov a vrahov, čo podľa neho zvyšuje riziko pre Slovensko. “A teraz sa Maďarsko rozhodlo takýmto ľuďom otvoriť schengenský priestor,” varoval Krúpa, apelujúc na vládu, aby situáciu riešila.

Rozhodnutie Maďarska zjednodušiť vstup pre občanov Ruska a Bieloruska prišlo po návšteve premiéra Viktora Orbána v Moskve. Budapešť zaradila týchto občanov do programu udeľovania národnej karty, ktorá sa vydáva na dva roky s možnosťou predĺženia pre tých, ktorí plánujú pracovať v Maďarsku. Tento krok vyvolal vlnu obáv o bezpečnosť nielen na Slovensku, ale aj v celej Európskej únii.

redakcia PremiumNews