Sedem z desiatich budúcich mamičiek na západnom Slovensku by chcelo rodiť na Boroch

V súčasnosti jedna z najväčších pôrodníc na Slovensku predstavuje nové programy doplnkových služieb

Na základe skúseností z prevádzky z prvého roka a prieskumu najčastejších potrieb budúcich mamičiek zavádza Pôrodnica Bory pre mamičky s novembrovým termínom pôrodu nové programy doplnkových služieb v rámci starostlivosti pred, počas a po pôrode. Ich rozsah posúva doterajší štandard na nový stupeň z pohľadu prípravy budúcich rodičov na pôrod, ich pobytu v nemocnici a podpory maximálneho vzájomného kontaktu s novorodencom. Po novom si budú môcť rodičia vyskúšať novú úroveň komfortu a osobnej starostlivosti priamo v Nemocnici Bory. Pre všetky registrované, ako aj akútne rodičky, ostáva doterajší rozsah poskytovanej zdravotnej starostlivosti nezmenený a vrátane pôrodu je plne hradený zo zdravotného poistenia.

„Za prvý rok prevádzky novej pôrodnice a neonatologického oddelenia sme sa veľa naučili. Teší nás neutíchajúci obrovský záujem zo strany budúcich mamičiek, ako aj vysoká  spokojnosť tých, ktoré na Boroch už mali možnosť priniesť svoje bábätko na svet. Kapacitne sme sa v priebehu roka 2024 dostali na úroveň 240 pôrodov mesačne. Od prvého dňa bolo našou ambíciou poskytovať špičkovú zdravotnú starostlivosť vo vysoko komfortnom prostredí s dôrazom na rodinnú atmosféru a schopnosť vyhovieť aj individuálnym požiadavkám. Práve v tejto oblasti sme dali dokopy to najlepšie, čo sme sa naučili doma i v zahraničí. Výsledkom sú nové programy doplnkových služieb Nateo a Nateo Family pre naše budúce rodičky a ich blízkych, ktoré idú nad rámec doteraz poskytovanej starostlivosti“ vysvetľuje doc. MUDr. Mikuláš Redecha, klinický líder pre úsek gynekológie, pôrodníctva a neonatológie v Nemocnici Bory.

Budúce rodičky uprednostňujú na západnom Slovensku Pôrodnicu Bory

Na základe reprezentatívneho prieskumu agentúry AKO, ktorý sa uskutočnil na západnom Slovensku v prvej polovici júla 2024, sa Pôrodnica Bory už po prvom roku prevádzky stala medzi rodičkami najvyhľadávanejším pracoviskom. Až sedem z desiatich budúcich rodičiek (71,7 % opýtaných)  by si zvolilo pôrod v Nemocnici Bory. Na ďalších miestach sa umiestnili pôrodnice na Antolskej (38,3 % opýtaných) a v Sanatóriu Koch (35 % opýtaných). Prieskum analyzoval aj spokojnosť mamičiek, ktoré rodili v pôrodniciach na západnom Slovensku za posledných šesť rokov. Podľa jeho výsledkov najvyššiu spokojnosť rodičiek dosahuje aj v tomto prípade Pôrodnica Bory, a to až na úrovni 95 %. Druhou v poradí je pôrodnica Koch (88 %) a pôrodnica Skalica (87 %).

„Za dvanásť mesiacov sa nám podarilo dokázať, že aj nemocnica sa môže stať medzi pacientami “love brandom”. Dokazujú to všetky doterajšie dáta, ktoré merajú počet pôrodov a spokojnosť mamičiek. Nielenže sa nám podarilo vybudovať aktuálne jednu z najväčších pôrodníc na Slovensku, ale o jej služby má záujem väčšina budúcich mamičiek na západnom Slovensku. Od prvého momentu sa ich snažíme počúvať, vychádzať v ústrety ich individuálnym potrebám a hlavne im z pôrodu spraviť moment, na ktorý budú s láskou dlho spomínať. Osobne by som vyzdvihol prácu celého gynekologicko-pôrodníckeho a novorodeneckého kolektívu. Oni dávajú našej pôrodnici pečať kvality, ktorú sa však snažíme neustále zvyšovať. Toto úsilie potvrdzujú aj nové programy doplnkových služieb Nateo,“ zdôraznil Peter Lednický, generálny riaditeľ Nemocnice Bory a súčasne medzinárodnej siete Penta Hospitals International.

Programy doplnkových služieb Nateo a Nateo Family

Nemocnica Bory predstavuje nové programy doplnkových služieb v rámci starostlivosti pred, počas a po pôrode. Programy Nateo a Nateo Family obsahujú mnohé doplnkové služby, ktoré plnia individuálne potreby všetkých mamičiek. Zároveň pôrod v Pôrodnici Bory obsahuje nezmenený rozsah zdravotnej starostlivosti aká sa poskytovala doteraz a je vrátane pôrodu a všetkých medicínskych úkonov plne hradená z verejného zdravotného poistenia.

Program Nateo je zameraný na prípravu mamičky a otecka na príchod bábätka v Mama akadémii. Tá zahŕňa skupinový kurz pre rodičov vo viacerých blokoch. Pôrodné asistentky, fyzioterapeuti či nutriční terapeuti Pôrodnice Bory pripravujú mamičku spolu s partnerom na pôrod v sedeniach týkajúcich sa nutričného poradenstva, simulácie pôrodu, laktácie či návratu do fit stavu po pôrode. Pri tomto programe má mamička k dispozícii extra stravu či možnosť masáže priamo na izbe šestonedelia.

V programe Nateo Family prinášame oproti programu Nateo viac služieb pre celú rodinu. Tento program zahŕňa ubytovanie a stravu otecka či iného blízkeho počas celého pobytu hospitalizácie. Taktiež umožňuje prítomnosť druhej sprevádzajúcej osoby počas pôrodu, či už príbuzného, kamarátky, blízkej osoby, alebo duly. Súčasťou sú aj zachytené momenty tehotenstva, prvej fázy pôrodnej či prvých dní novorodeniatka profesionálnym fotografom.

Všetky uvedené doplnkové služby budú dostupné pri online registrácii na novembrové termíny pôrodov, ktorá sa spustí 19. augusta. Informácie o detaile programov budú dostupné na webovej stránke nateo.sk.

PR: Mgr. Bibiána Ovečková 

Martin Petráš

redakcia PremiumNews