Skupina Billy Barman si do svojho nového videoklipu Víno z Tesca zavolala svojich blízkych, priateľov a kolegov z hudobnej brandže

„Pôjdem tou cestou, ktorou ty sa dáš,“ spieva v jednej zo svojich najosobnejších piesní skupina Billy Barman. Skladba Víno z Tesca je ďalším singlom z úspešného albumu Galéria duševného zdravia. Jej videoklip sa nakrúcal v priestoroch Novej Cvernovky a zúčastnilo sa ho niekoľko desiatok Barmanom blízkych ľudí vrátane dvoch fanúšičiek. 

Bolo len otázkou času, kedy sa pieseň Víno z Tesca stane oficiálnym singlom z nového albumu. Totiž hneď po vydaní Galérie duševného zdravia si fanúšikovia pieseň okamžite obľúbili, o čom svedčia rastúce čísla na streamingových platformách i pozitívne reakcie na koncertoch.

Pieseň sme napísali s Jurajom asi za hodinu a pol v kancelárii festivalu Grape, kde vznikla väčšina skladieb z nového albumu. Mali sme ideu zložiť jednoduchú akustickú skladbu, ktorá by sa dala zahrať kdekoľvek iba s gitarou. Začali sme si brnkať a pospevovať melódiu a hneď nám začali napadať slová. Pamätám si, že v tom čase okolo nás rezonovala hláška ‚spodné víno z Tesca’, ktorá sa nám veľmi páčila, preto sme ju hneď v texte použili,“ zaspomínal si Jozef Vrábel a jedným dychom dodal: „Je to trochu aj osobná skladba, ale podľa mňa je zároveň aj veľmi univerzálna, keďže predpokladám, že situácie, ktoré sú v texte opísané, zažilo v živote veľa ľudí.“

Ešte predtým ako sa začalo samotné nakrúcanie videoklipu, kapela rozposlala svojim priateľom nasledovnú SMS správu: „Túto nedeľu točíme klip k novému singlu Víno z Tesca.  Pôjde o jednozáberovku, kde potrebujeme byť v obklopení dobrých ľudí, ktorých máme radi. Žiadne herecké výstupy, grilujeme/pijeme/bláznime še. DRESSCODE: vytáhni svojho kostlivca zo skrine – bláznivé oblečko, ktoré si si už dávno chcel/a obliecť.“

Na správu svojou prítomnosťou v areáli Novej Cvernovky zareagovalo skoro štyridsať kapele blízkych ľudí. Pozornému oku diváka neunikne, že v klipe účinkujú členovia skupín Hex i Fallgrapp, The Simon Curly, s ktorým Barmani nahrali song Takáto si/Väzni predstáv, speváčka Laura Weng, raper Vec, Tomáš Hafner, Jozef Rezník, Janko Satinský a mnohí ďalší. 

„V piatok sme rozposlali správy našim felákom a verili sme, že prídu. V Cverne je cool pekáreň a bistro, ktorí nám zabezpečili catering a k tomu sme narazili jeden sud piva. Začínali sme o 14:00 a končili v noci skvelým večierkom. Paradoxné bolo, že som za celý čas nevidel ani jeden pohár vína,“ zavtipkoval Juraj Podmanický.

„Za to, aká skvelá atmosféra vznikla počas nakrúcania, patrí vďaka nášmu manažérovi Marekovi Vráblovi a producentovi klipu Petrovi Hledíkovi. Vďaka nim bolo o všetkých účinkujúcich skvelo postarané. Sprvu nemožná misia – presvedčiť ľudí, aby sa v nedeľu podvečer zabávali presne tak, ako keby bola piatková noc – sa podarila zrealizovať na výbornú,” dodal bubeník skupiny Matej Ruman.

Autorom videoklipu je dvorný fotograf skupiny, umelec Lousy Auber, ktorý pre kapelu natočil už viacero vizuálne i dejovo atraktívnych klipov.

„Je pravda, že s Barmanmi to spolu ťaháme už nejaký ten piatok a za tie roky sme si medzi sebou vybudovali dôveru, ktorá nám dáva priestor realizovať občas aj šialene nápady ako napríklad videoklip k piesni Víno z Tesca. Dôležitým prvkom celého klipu bol catering – účinkujúcich bolo totiž treba dostať do správnej nálady,“ pousmial sa režisér.

Lousy Auber sa tentokrát rozhodol, že videoklip natočí na jeden záber bez použitia akéhokoľvek strihu v postprodukcii. Pre Juraja Podmanického, ktorý na nakrúcanie prišiel aj so svojim synom Jurkom, to znamenalo, že sa text piesne bude musieť naučiť naspamäť odzadu.

„Našťastie sa Lousy nado mnou zľutoval a odzadu som sa musel naučiť iba refrén: Šad šad as yt uorotk uotsec uot medjôp. Znelo to veľmi scary. Som rád, že Jurko je tam so mnou. Dva dni pred nakrúcaním mu vypadol predný zub. Jeho úsmev v klipe nemohol chýbať,  teší sa hrdý otec Juraj, na ktorého nadviazal Lousy: Vďaka obsadeniu malého Ďuriho sa nám prvýkrát podarilo dať do videoklipu pointu, čomu som sa chcel vyhnúť, ale v tomto kontexte ma to baví. Asi starnem.“

Piesne z albumu Galéria duševného zdravia vrátane aktuálneho singlu Víno z Tesca plánujú Barmani zahrať aj na ich tradičnom vianočnom koncerte, na ktorom vystúpia spoločne s Dievčatami zo Sľuku. Stane sa tak 9. decembra o 20:00 v bratislavskej Starej tržnici. Po koncerte sa uskutočni after party v neďalekom klube Kácéčko. Vstupenky sú dostupné na webe kapely.

Billy Barman – Víno z Tesca

PR: Marek Kučera

redakcia PremiumNews

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *