Skutočný príbeh o nádeji a prežití. O chlapcovi, ktorý nakreslil Auschwitz.

Iba trinásťročného Thomasa Geveho oddelili od matky a deportovali do tábora Auschwitz-Birkenau. Tam začal jeho príbeh plný bolesti a krutosti, príbeh o chlapcovi, ktorý sa však nikdy nevzdal vôle žiť. Po dvadsiatich dvoch drsných mesiacoch a troch koncentračných táboroch akoby zázrakom prežil. Aj preto sa po oslobodení rozhodol vytvoriť kresby, ktoré zachytávajú bolestne známe scény, každodenné udalosti zo života v táboroch, ale aj prejavy ľudskosti a priateľstva. Kniha, ktorá je doplnená desiatkami kresieb a fotografií, predstavuje jedinečné svedectvo mladého Thomasa a jeho vieru v svetlejšie zajtrajšky.

O čom je kniha: 

V júni 1943 po dlhých rokoch strastí a prenasledovania deportovali trinásťročného Thomasa Geveho a jeho matku do tábora Auschwitz-Birkenau. Po príchode ich od seba oddelili a Thomas sa v mužskom tábore Auschwitz I musel o seba postarať sám.

Počas dvadsiatich dvoch drsných mesiacov zažil krutý a neľudský svet troch nacistických koncentračných a vyhladzovacích táborov. Nikdy sa však nevzdal vôle žiť. Akoby zázrakom prežil a ako pätnásťročného ho v tábore Buchenwald oslobodili.

Ešte v zajatí pocítil silnú potrebu všetko zdokumentovať a po oslobodení vytvoril vyše osemdesiat kresieb, na ktorých mimoriadne presne zachytil jednoduché, a predsa dojímavé detaily. Zaznamenal nielen bolestne známe scény, ale aj každodenné udalosti zo života v táboroch a prejavy ľudskosti, podpory a priateľstva zo strany väzňov.

Ako prejav úcty k zosnulým priateľom a miliónom umlčaných obetí holokaustu pretavil v povojnových rokoch svoj príbeh do slov. Napriek zlu, ktorému čelil, sú jeho spomienky nádherným potvrdením života. Kniha Chlapec, ktorý nakreslil Auschwitz, doplnená desiatkami kresieb a fotografií, predstavuje jedinečné svedectvo mladého Thomasa a jeho vieru v svetlejšie zajtrajšky.

Z anglického originálu The Boy Who Drew Auschwitz preložil Róbert Hrebíček.

Viac o knihe: https://www.bux.sk/knihy/736603-chlapec-ktory-nakreslil-auschwitz.html

O autorovi:

Thomas Geve sa narodil v roku 1929 v Nemecku. Od roku 1933 jeho rodinu naplno prenasledovali nacisti. Po rokoch ustavičného ohrozenia a trápenia ho spolu s matkou v júni 1943 zatkli a transportovali do tábora Auschwitz-Birkenau. O dvadsaťdva mesiacov ho oslobodili a po zotavení sa v Londýne zišiel s otcom. Po získaní inžinierskeho titulu sa v júli 1950 presťahoval do Izraela, kde si založil rodinu. V súčasnosti pokojne žije na dôchodku.

Kniha vychádza vo vydavateľstve Ikar, počet strán 376, MOC 19,90 eur.

PR: Mgr. Andrea Gajdošová

redakcia PremiumNews