Slafkovský troma cenami ovládol Hokejistu roka 2024, Sieň slávy sa rozrástla o Višňovského

Hokejistom roka 2024 sa stal Juraj Slafkovský. Útočník Montrealu ovládol na slávnostnom galavečere na Bratislavskom hrade aj ďalšie dve kategórie. Rovnako ako v roku 2022 sa stal najlepším útočníkom a najlepším hráčom do 20 rokov za sezónu 2023/24. Slovenský zväz ľadového hokeja vyhlásil premiérovo v hlavnej kategórii aj 2. a 3. miesto. Druhým najlepším slovenským hokejistom za uplynulý ročník sa stal Martin Pospíšil, tretím Libor Hudáček. Vrcholom večera bolo uvedenie v poradí 38. člena Siene slávy slovenského hokeja. Stal sa ním niekdajší skvelý obranca a držiteľ kompletnej medailovej zbierky z MS Ľubomír Višňovský. 

Juraj Slafkovský odohral v NHL kompletnú porciu 82 duelov v základnej časti. S 50 bodmi bol najproduktívnejší Slovák v tejto profiligovej sezóne. Bilanciou 20 gólov a 30 asistencií potvrdil rolu draftovej jednotky vo svojej druhej sezóne v NHL. Na MS 2024 nazbieral v 8 dueloch 8 bodov výlučne za asistencie. Na slávnostnom oceňovaní bol hlavnou hviezdou večera, keďže triumfoval aj v ďalších dvoch kategóriách. Cenu pre najlepšieho útočníka si prevzal z rúk člena Siene slávy slovenského hokeja a bývalého legendárneho útočníka, inak osemnásobného víťaza tejto ceny, Mariána Hossu. Triumfoval tiež v ankete pre najlepšieho hokejistu do 20 rokov, keďže v sezóne 2023/24 ešte spadal do juniorskej vekovej kategórie. 

Zmeny vo formáte hlasovania

Slovenský zväz ľadového hokeja pred tohtoročným oceňovaním upravil formát hlasovania. Odborná komisia, zložená z generálneho manažéra reprezentácie, vedenia SZĽH, zástupcov športového, reprezentačného, mediálneho oddelenia a reprezentačných trénerov, vybrala v každej kategórii na základe odborného posúdenia tri, respektíve päť mien, ktorých mohli hlasujúci usporiadať do poradia. Právo hlasovať mali fundovaní hokejoví odborníci, vedúci pracovníci SZĽH, všetky hokejové kluby a zástupcovia médií. Súčasťou vynovenia formátu a jeho zatraktívnenia z marketingového hľadiska bolo aj rozšírenie počtu ocenených v kategórii Hokejista roka. V pondelok SZĽH ocenil aj druhého Martina Pospíšila a tretieho Libora Hudáčka.

Dobrá sezóna vyniesla Hlavajovi kontrakt v NHL i cenu

Cenu pre najlepšieho obrancu si druhý rok za sebou prevzal Martin Fehérváry. Odohral 66 duelov v NHL, strelil 3 góly a pridal 13 asistencií. Spoľahlivými výkonmi si zastal stabilnú pozíciu medzi top obrancami Washingtonu. Na MS 2024 v Ostrave odohral 8 zápasov so ziskom 2 bodov (1+1). Cenu Vladimíra Dzurillu pre najlepšieho brankára si prevzal Samuel Hlavaj, slovenská jednotka na uplynulých MS 2024 v Česku. V 5 dueloch vychytal tri slovenské víťazstvá s úspešnosťou 92,53%. Dobrá sezóna mu vyniesla kontrakt v NHL s Minnesotou.

Medzi rozhodcami pokračuje dominancia Stana

V kategórii Najlepšia hokejistka premiérovo triumfovala Lucia Halušková. Na turnaji B-skupiny I. divízie MS nazbierala v drese Slovenska 5 bodov (1+4). V uplynulej sezóne hrala za HK Budapešť a bola vyhlásená v nadnárodnej ženskej súťaži za najlepšiu útočníčku EWHL, kde nazbierala 51 bodov za 24 gólov a 27 asistencií.

Cena Juraja Okoličányho pre najlepšieho rozhodcu piatykrát za sebou putovala do rúk Petra Stana. Uznávaný slovenský rozhodca sa predstavil na turnaji A-skupiny I. divízie MS v Bolzane. Okrem slovenskej extraligy rozhodoval v uplynulom ročníku aj českú najvyššiu súťaž. Cenu si v pondelok nemohol prevziať osobne pre nomináciu IIHF na finálový turnaj olympijskej kvalifikácie do Dánska. Prevzal ju zaňho jeho otec Jozef. 

Premiérového víťaza spoznala aj kategória Najlepší tréner. Stal sa ním Antonín Stavjaňa, ktorý doviedol Nitru k titulu šampiónov TIPOS Extraligy napriek skutočnosti, že po základnej časti obsadila 8. miesto. V predkole play-off vyradil s tímom Trenčín, vo štvrťfinále favorizovaný Poprad, v semifinále Michalovce a vo finále pokoril Spišskú Novú Ves. Aktuálne pôsobí ako asistent trénera v pražskej Sparte. 

Višňovský ako 38. člen Siene slávy slovenského hokeja

Vrcholom večera na bratislavskom hrade bolo uvedenie nového člena Siene slávy – Ľubomíra Višňovského. Spomedzi kandidátov ho vybrala Nominačná komisia Siene slávy slovenského hokeja, ktorá je zložená z jej zakladateľov, členov i funkcionárov z prostredia SZĽH. Za Slovensko nastúpil Višňovský dovedna na 141 stretnutí, strelil v nich 18 gólov. Odohral 10 svetových šampionátov s bilanciou 61 stretnutí, 44 bodov (10+34). Hral na štyroch olympijských turnajoch (1998, 2002, 2006, 2010). Do NHL ho v roku 2000 zo 118. miesta draftovali Los Angeles Kings. V kalifornskom klube prežil najkrajšie obdobie profiligového života, strávil v ňom sedem sezón a vypracoval sa do pozície asistenta kapitána. Neskôr pôsobil v Edmontone, Anaheime a New Yorku Islanders. V NHL nastúpil spolu na 883 duelov v základnej časti so ziskom 495 bodov (128+367). V play-off pridal 28 štartov.

„Je to obrovská pocta. Veľmi si vážim, že sa môžem zaradiť medzi legendy slovenského hokeja. Je to tiež zadosťučinenie pre mojich rodičov, ktorí si to odmalička celé oddreli so mnou. Nielen ja, ale aj oni si to budú veľmi vážiť a budú pyšní,“ povedal Višňovský. 

Výsledky ankety Hokejista roka 2024:

Hokejista roka 2024 – 1. miesto: Juraj Slafkovský. 

Hokejista roka 2024 – 2. miesto: Martin Pospíšil. 

Hokejista roka 2024 – 3. miesto: Libor Hudáček. 

Najlepšia hokejistka: Lucia Halušková. 

Najlepší útočník (Cena Jozefa Golonku): Juraj Slafkovský. 

Najlepší hráč do 20 rokov (Cena Pavla Demitru): Juraj Slafkovský.  

Najlepší obranca (Cena Róberta Švehlu): Martin Fehérváry.

Najlepší brankár (Cena Vladimíra Dzurillu): Samuel Hlavaj.

Najlepší tréner (Cena Ladislava Horského): Antonín Stavjaňa. 

Najlepší rozhodca (Cena Juraja Okoličányho): Peter Stano.

Členovia Siene slávy slovenského hokeja:

2002: Ladislav Troják, Stan Mikita, Michal Polóni, Ladislav Horský, Ján Starší, George Gross, Vladimír Dzurilla, Jozef Golonka, Václav Nedomanský

2003: Rastislav Jančuška, Vojtech Okoličány, Miroslav Červenka, Ján Jendek 

2004: František Gregor, Karol Fako, Vincent Lukáč, Milan Kužela 

2005: Jaroslav Walter, Igor Liba 

2006: Rudolf Tajcnár 

2007: Dušan Pašek 

2008: Dušan Faško 

2009: Dárius Rusnák 

2011: Július Haas, Ján Mitošinka, Róbert Švehla 

2012: Pavol Demitra 

2014: Zdeno Cíger 

2018: Miroslav Šatan 

2019: Ferdinand Marek, Oto Haščák, Július Šupler, Ján Filc

2021: Peter Bondra 

2022: Žigmund Pálffy

2023: Marián Hossa

2024: Ľubomír Višňovský. 

PR: Peter Janosik

redakcia PremiumNews