SLOVENKA TÜNDE HVIEZDI UŽ DLHÉ ROKY V RAKÚSKU! 

NOVINKOU “SITUATION” SA PREDSTAVUJE UŽ AJ NA DOMÁCEJ PÔDE

Prišla študovať flautu do Viedne a už sa nevrátila späť na Slovensko, no Tünde Jakab si za tie roky vytvorila meno v hudobno-rakúskej brandži a jej skladby sa dostávajú v zahraničí do denných rotácii.  Nová skladba “Situation” https://youtu.be/ywgxm2WexnQ?si=IP7t3qmm51ryKmnN / je ľahko  počúvateľná, no s poriadnou dávkou komédie. Ako všetky songy Tünde, aj „Situation“ je inšpirovaná bežnými udalosťami ako napríklad , preťažený manžel, ktorý musí počas práce venovať svojej  žene aspoň trochu času. Okrem novej skladby, ktorá má už vyše 24-tisíc videní, rodený talent oznámil vizuálom, že ide o predzvesť jej nového albumu, ktorého sa dočkáme už tento rok. 

…od flauty k popu

Samotná speváčka je kozmopolitka nielen hudobne, pochádza zo Slovenska, má  maďarské korene a aktuálne žije vo Viedni. Ako dcéra z hudobníckej rodiny bolo jasné,  že sa vydá umeleckou cestou, keďže hudbou žila od útleho detstva. Odniesla si aj prvé ceny a ocenenia laureáta z početných celoslovenských a medzinárodných súťaží. Do profesionálneho diania sa Tünde Jakab zapojila už v trinástich rokoch, keď na pôde bratislavskej Reduty vystúpila s orchestrom Slovenskej filharmónie. Odvtedy sa uviedla na mnohých pódiách doma i v zahraničí, hrala pod taktovkou Ondreja Lenárda, Igora Dohoviča a Fritza Bruckera. V januári 2011 debutovala v Zlatej sále viedenského Musikvereinu, kde vystúpila po boku speváckej legendy, sopranistky Renate Holmovej. Štúdium začala na Univerzite múzických umení (Universität für Musik und darstellende Kunst) vo Viedni pod vedením Helmuta Schallera a Waltera Wretschitscha. Neskôr pokračovala v štúdiu na Kunstuniversität  v Grazi pod vedením Eszter Alföldy-Borussovej a Dietera Fluryho, prvého flautistu Viedenských filharmonikov. 

V roku 2016 pôsobila ako prvá flautistka Štátneho divadla v Košiciach ako aj prvá flautistka vo viedenskom orchestri Salonorchester Alt-Wien a Resindezorchester Wien. Takže je vybavená  magisterským titulom a skúsenosťami, ktoré získala ako orchestrálna  hudobníčka, ktorá precestovala celý svet. Odvtedy sa venovala svojmu tajnému snu produkovať vlastné piesne ako  speváčka a skladateľka v žánri pop.  O tom, že má hudobný sluch svedčí aj fakt, že jej otec je uznávaný jazzový hudobník, klavirista a skladateľ. V súčasnosti sa mladá interpretka venuje hlavne sólo aktivitám. Na koncertoch často spolupracuje s umelcami ako Peter Valentovič, Coline-Marie Orliac, Jonas Skielboe, Márton Kiss a ďalší.

“V rokoch 2018 – 2019 prišiel taký zlom, keď ma hudobne,  moje klasické koncerty prestali napĺňať a chcela som zmenu. Začala som preto chodiť na hodiny spevu, stretla prvého producenta, potom druhého, potom tretieho a nakoniec som našla team, s ktorým nám to dobre klape a veľmi dobre si hudobne rozumieme. Pracujem v podstate s najlepšími rakúskymi hudobníkmi. Všetci su docentmi na tunajšej jazzovej akademii”, hovorí o svojom prelome v hudobnej kariére Tünde.

Najnovšie však slovenská speváčka žijúca vo Viedni pripravuje svoj druhý album, ktorý by chcela predstaviť ešte tento rok. Song “Situation” je predzvesť jej aktuálnej hudobnej tvorby. Jej debutový album „The Love Revolution“ kritici vysoko ocenili a single „Come  Back“ a „Home (Feel No Pain)“ hralo nielen rádio Viedeň, ale aj mnoho ďalších zahraničných staníc. Album nahral a produkoval rakúsky producent  Thomas Mora. 

“Môj debutový album “The Love Revolution” – a love worth fighting for.. je tiež aj sloganom mojej celej hudby. Píšem o láske, za ktorú sa oplatí “bojovať”. Hoci ostávam verná popu, moje presahy z džezu a blues sú neprehliadnuteľné v mojej tvorbe. V Situation skladbe ide o to, že opisujem, čo sa deje každý deň v mojom živote. Manželovi zvoní nonstop telefón a nemá na mňa čas a ja ho vyzývam k tomu, aby im povedal, že už nemôže hovoriť, lebo ma doma “situáciu”. Manželka si žiada quality time, myslím, že to všetky dobre poznáme, či už máme stáleho partnera alebo nie, preto som chcela priniesť v skladbe aj trochu humoru, čo verím, že sa nám podarilo”, uzatvára úsmevne Tünde Jakab.

Viac info:

 www.tundemusic.com

PR: Jana Trellová

redakcia PremiumNews