Slovenská pošta pozýva v piatok na vernisáž výstavy „To najlepšie z tvorby Františka Horniaka“ v Stupave

Slovenská pošta, a.s., Poštové múzeum, pripravila v Mestskej knižnici Ruda Morica v Stupave od 19. septembra do 19. októbra 2024 výstavu mimoriadne úspešnej výstavy jedného z najvýznamnejších slovenských tvorcov poštových známok Františka Horniaka. Koncept výstavy vychádza z expozície „Mariánske motívy v diele Františka Horniaka“, pripravenej v decembri 2021 pre priestory Ministerstva dopravy SR, keďže práve v tomto roku umelec oslávil okrúhle životné jubileum 65 rokov. 

O rok neskôr bola výstava rozšírená o jeho ďalšie významné diela a otvorená 9. júna 2022 v jeho rodnom meste v Mestskom kultúrnom dome Miggaziho kúrie v Zlatých Moravciach. V druhej polovici roka bola potom reinštalovaná najprv od 13. októbra 2022 v Galérii MUA v Partizánskom a potom 4. novembra v Dome umenia v Piešťanoch. Tu bola doplnená o portréty významných umeleckých osobností, ktoré umelec zvečnil v podobe rytiny: Bolek Polívka a Pavol Hamel, čím sa počet výstavných diel uzavrel a takto ďalej putoval do priestorov Poštového múzea v Banskej Bystrici, kde bola výstava prezentovaná od 14. decembra 2022 do 27. januára 2023. Výstava mala byť následne vyrámovaná a diela vrátené späť do depozitov. 

Vzhľadom na neutíchajúci dopyt  slovenskej kultúrnej a filatelistickej verejnosti bola výstava ďalej reinštalovaná 30. mája v Galérii Jabloň v Prievidzi, potom 2. októbra 2023 vo výstavných priestoroch OC Junior v Leviciach a 9. novembra 2023 v Múzeu I. K. Kutuzova v Kaštieli v Rišňovciach. V tomto roku bola výstava úspešne reinštalovaná od 15. marca do 19. apríla 2024 v Kúpeľnom dome Rubín v Dudinciach a 23. apríla do 20. mája 2024 v Informačnom centre mesta Trenčín.

František Horniak je natoľko populárny medzi slovenskými a českými filatelistami, že na jeho počesť boli založené dva kluby filatelistov v Nitra a Znojme. Niet sa čomu čudovať, pretože Ferko, ako ho nazývajú jeho priatelia, je mimoriadne družným a ústretovým človekom. Jeho diela však najlepšie svedčia o jeho charaktere, keďže oceľorytina je najťažšou grafickou disciplínou a každú rytinu si musí každý rytec tvrdo odpracovať. Nie je to však len dokonale zvládnutá technika oceľorytiny, ktorá robí z Ferka veľkého umelca na malej ploche, ale najmä jeho odvaha experimentovania a posúvania hraníc rytiny až na hranicu pomyselnej realizovateľnosti. Takýmto tvorivým experimentom bola napríklad  viacfarebná rytina hárčeka s tabuľovou maľbou Klaňania troch Kráľov zo Zlatých Moraviec, ktorá je najväčším hárčekom tohto typu vydaným na svete. Za podobný tvorivý experiment je možné považovať aj minuloročnú emisiu „Gotickej cesty“ vydanú v emisnom rade UMENIE, a to v sútlači dvoch výrazovo naprosto odlišných diel: tabuľovej maľby z Chyžného a fresky z kostola v Rákoši, z produkcie ďalšieho excelentného rytca Jožka Česlu. V doterajšej  histórii slovenskej známkovej tvorby doteraz nikdy neboli známky vydané tak, že by v emisnom rade UMENIE prezentujúcom významné umelecko-historické diela, boli prezentované dve diela dvoch rôznych autorov. Aj v tomto roku sa máme na čo tešiť, pretože Ferko intenzívne pracuje na hárčeku známky oltárneho obrazu sv. Michala archanjela od barokového maliara Franza Antona Maulbertscha, ktorý bude realizovaný v podobe jednofarebného monumentálneho oceľorytinového hárčeka s jemne nakolorovaným motívom Archanjela Michaela v známke. 

Ocenenia F. Horniaka za posledných 5 rokov:

– Cena ministra dopravy a výstavby SR za najlepšiu rytinu známky za rok 2019: M. R. Štefánik a česko-slovenské légie (autor návrhu prof. Dušan Kállay).

– Cena ministra dopravy a výstavby SR za najkrajšiu známku roka 2019: M. R. Štefánik a česko-slovenské légie, autor návrhu (prof. Dušan Kállay).

– Cena generálneho riaditeľa Slovenskej pošty, a.s. „Krištáľová známka“ za najkrajšiu známku roka 2019: M. R. Štefánik a česko-slovenské légie (autor návrhu prof. Dušan Kállay).

– Cena ministra dopravy a výstavby SR za najkrajšiu známku roka 2020: 1150. výročie ustanovenia sv. Metoda za panónskeho a veľkomoravského arcibiskupa (autor návrhu prof. Dušan Kállay).

– Cena generálneho riaditeľa Slovenskej pošty, a.s. „Krištáľová známka“ za najkrajšiu známku roka 2020: 1150. výročie ustanovenia sv. Metoda za panónskeho a veľkomoravského arcibiskupa (autor návrhu prof. Dušan Kállay)

– Cena ministra dopravy SR za najkrajšiu známku roka 2021: UMENIE: Klaňanie troch kráľov zo Zlatých Moraviec. 

– Cena generálneho riaditeľa Slovenskej pošty, a.s. „Krištáľová známka“ za najlepšiu známku roka 2021: UMENIE: Klaňanie troch kráľov zo Zlatých Moraviec.

– Cena ministra dopravy SR za najlepšiu rytinu známky roka 2022: UMENIE: Ján Rombauer, rytina František Horniak

– Cena ministra dopravy SR za najlepšiu rytinu známky roka 2023: UMENIE: Sv. Juraj zabíja draka v Kostole Zvestovania Panny Márie v Chyžnom, rytina František Horniak

Mgr. Martin Guzišpecialista

komunikácie – hovorca

Martin Petráš

redakcia PremiumNews

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *