Slovensko bez ochrany vzdušného priestoru, tvrdí exminister obrany Jaroslav Naď!

Slovensko sa ocitlo v alarmujúcej situácii – naša protivzdušná obrana je nefunkčná! Bývalý minister obrany Jaroslav Naď v ostrom vystúpení odhalil, že vlády pod vedením strany Smer-SD dlhé roky ignorovali potrebu modernizácie obranných systémov, čo nás dnes vystavuje vážnym rizikám.

Už v roku 2016 bolo v bielej knihe o obrane, ktorú inicioval Peter Gajdoš, jasne zdôraznená potreba zníženia závislosti na ruskej technike a modernizácie zastaraného systému S-300. Napriek tomu, ako tvrdí Naď, sa v tejto oblasti neurobili žiadne konkrétne kroky.

„Ako vyzerala protivzdušná obrana našej vlasti? No nula. Lebo aj to, čo bolo, bolo vypnuté alebo nefunkčné,“ povedal Naď na tlačovej besede. Upozornil tiež, že systém S-300, ktorý Slovensko poskytlo Ukrajine, mal iba 20 rakiet, čo by stačilo maximálne na pol hodiny obrany.

Situácia je o to vážnejšia, že po nástupe Naďa do funkcie ministra obrany v roku 2020 zistil, že systém S-300 bol nefunkčný a zaparkovaný v „garáži pri Nitre“. Tento stav svedčí o dlhoročnom zanedbaní a nečinnosti predchádzajúcich vlád, ktoré výrazne oslabilo schopnosť Slovenska chrániť svoj vzdušný priestor.

Je na čase, aby sa nové vedenie krajiny postavilo tejto výzve a zabezpečilo Slovensku moderné a funkčné obranné systémy, ktoré nás ochránia pred potenciálnymi hrozbami.

redakcia PremiumNews